Linkuri accesibilitate

Corupția, principalul adversar al statului de drept și al drepturilor omului


Dreptul la egalitate, la o justiție echitabilă sau dreptul la ocrotirea sănătății sunt cel mai des încălcate din cauza corupției. Constatarea aparține experților Centrului pentru drepturi civile și politice, de la Geneva, și PNUD Moldova. Aceștia au analizat, în premieră, ce impact are corupția asupra respectării drepturilor omului.

Corupția, principalul adversar al statului de drept și al drepturilor omului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

În ultimii zece ani, drepturile persoanelor ce fac parte din numitele „grupuri vulnerabile” sunt încălcate constant, iar progresele înregistrate sunt prea mici pentru ca aceste persoane să le sesizeze. Constatarea aparține expertului Dumitru Rusu de la Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare, și care evidențiază în special infracțiunile motivate de ură, prejudecată sau dispreț.

Juristul a adus și un exemplu: o familie de romi constant este lăsată, cu rea intenție, fără lumină în locuință. S-a plâns la poliție și a fost pornit un dosar penal, însă la scurt timp membrii familiei s-au pomenit intimidați ca să-și retragă plângerea: „Este extrem de dăunător pe termen mediu și lung din considerentul că în acest fel mesajul care ajunge la comunitate, inclusiv cea a romilor, e să nu interacționeze cu autoritățile. Adică ei sunt descurajați, acesta e mesajul pentru ei.”

Deseori, abuzurile din partea funcționarilor publici sunt posibile din cauza legislației imperfecte, ce lasă loc de interpretări, constată experta Cristina Țărnă, co-autoare a studiului despre „Impactul corupției asupra realizării drepturilor omului în R. Moldova”. Alături de colegii săi, Cristina Țărnă a analizat peste o mie de cazuri de încălcare a diverselor drepturi: la sănătate, la informație, la egalitate, la proprietate etc. Fosta directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție mai spune că, la modul practic, legea parcă favorizează ilegalitățile.

Corupția are și costuri, inclusiv financiare, afirmă expertul național PNUD Moldova, Sergiu Ostaf. O treime din situațiile analizate în cadrul cercetării sunt cazuri individuale de încălcare a drepturilor omului. Corupția a păgubit statul cu peste 20 de milioane de lei în aceste situații.

Cum se estimează costurile? De exemplu, pentru un caz de violență în familie ce este tărăgănat pentru că agresorul mituiește polițistul societatea plătește cam 45 de mii de lei. E vorba de îngrijirea medicală pentru victimă, asistența psihologică, concediul medicale sau oferirea de servicii juridice. Mai trist e că aceste cazuri generează și victime colaterale, spune Sergiu Ostaf: „Grupurile cele mai vulnerabile sigur că sunt victimele violenței domestice. Încălcarea drepturilor lor au ca ricoșeu și încălcarea altor persoane, cum sunt cele dependente de ele, de victimele supuse violenței domestice. Deci, efectul „de cascadă” este și asupra altor persoane, deci, vorbim nu doar încălcare directă, dar și indirectă asupra drepturilor omului.”

Concluzia generală a studiului realizat de PNUD Moldova e că din cauza corupției pierde atât statul în general, cât și cetățenii în particular. În prima situație resursele sunt irosite din cauza mitei și impozitelor ratate. În cea de-a doua situație cetățenii pierd șansele de creștere personală și încrederea în instituțiile statului.

XS
SM
MD
LG