Linkuri accesibilitate

Corupție la Bruxelles | Ce explicații are singurul europarlamentar care a votat ca Eva Kaili să rămână în funcție


Eva Kaili, fostă prezentatoare TV din Grecia, a urcat în rangurile Parlamentului European până a devenit unul dintre cei 14 vicepreședinți.
Eva Kaili, fostă prezentatoare TV din Grecia, a urcat în rangurile Parlamentului European până a devenit unul dintre cei 14 vicepreședinți.

Eva Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședinte a Parlamentului European în urma acuzațiilor de corupție în care este implicat guvernul Qatarului. Un singur europarlamentar a votat împotriva demiterii, iar Europa Liberă a discutat cu acesta pentru a afla de ce.

Votul prin care Eva Kaili a fost demisă de la conducerea Parlamentului European a fost unul rar întâlnit: 625 „pentru” și doar unul împotrivă. În schimb, ea va rămâne în funcția de europarlamentar până la concluzionarea anchetei.

Eva Kaili nu beneficiază de imunitatea diplomatică disponibilă într-un caz normal, fiindcă a fost prinsă în flagrant. Anchetatorii au recuperat deja 1,5 milioane de euro cash, în urma perchezițiilor din 20 de locații din Belgia.

Kaili trebuia să fie audiată miercuri de către un tribunal din Bruxelles, sub acuzația de luare de mită, spălare de bani și implicare într-o organizație criminală. Însă, surse apropiate procesului spun că politiciana elenă ar fi cerut o amânare a acestei audieri, până pe 22 decembrie.

Au fost audiați alți trei oameni implicați în scandalul de corupție, printre care partenerul Evei Kaili, italianul Francesco Giorgi. Ceilalți doi italieni audiați sunt fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri și Niccolò Figà-Talamanca, secretarul general al ONG-ului No Justice Without Peace, a cărei misiune este promovarea democrației în Orientul Mijlociu.

Captura deceniului: Poliția Federală din Belgia prezintă cei 1,5 milioane de euro, bani gheață, găsiți în urma a 20 de percheziții la diverse locații din țară. Însăși Kaili a fost prinsă în posesia unei părți din această mită.
Captura deceniului: Poliția Federală din Belgia prezintă cei 1,5 milioane de euro, bani gheață, găsiți în urma a 20 de percheziții la diverse locații din țară. Însăși Kaili a fost prinsă în posesia unei părți din această mită.

Între timp, eurodeputata a fost dată afară atât din grupul european al social-democraților, cât și din partidul grec.

Eva Kaili a declarat, prin intermediul avocatului său, că este nevinovată și se arată dezamăgită de trădarea colegilor. De asemenea, oficialii din Qatar neagă acuzațiile că ar fi implicați în acest scandal.

Laude la adresa Qatarului

Kaili, care se ocupa printre altele și de relația cu țările din Peninsula Arabă, a apărat și a lăudat în mai multe ocazii Qatarul.

Luna trecută, ea a numit Qatarul un „pionier al drepturilor muncitorilor”, în contextul în care cel puțin 6.500 de muncitori și-au pierdut viața construind stadioanele pentru Cupa Mondială de fotbal, conform unei investigații The Guardian.

Aceste declarații au ridicat semne de întrebare între colegii din Parlamentul European. De exemplu, europarlamentarul Cristian Bușoi, membru supleant al aceleiași delegații pentru relațiile cu statele din Golf, a menționat pentru Europa Liberă că „este mult prea optimist să spui că nu sunt probleme, așa încât aceste declarații par puțin ciudate”.

Vicepreședinta Parlamentului European s-a prezentat la o ședință din 1 decembrie a comisiei LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne) unde s-a discutat liberalizarea vizelor pentru cetățenii din Qatar. Kaili a votat în favoarea înlăturării vizelor, dar nu era membră a acestei comisii.

Parlamentul European urma să voteze săptămâna aceasta pentru ultima oară asupra liberalizării vizelor cetățenilor din Qatar. Votul a fost amânat.

625 la 1. Răspunsul eurodeputatului care a votat împotrivă

Eurodeputatul neafiliat Mislav Kolakušić, din Croația, este singurul care a votat împotriva rezoluției de demitere a Evei Kaili.

El declarat pentru Europa Liberă că nu a primit suficiente dovezi concrete pentru a decide că Eva Kaili ar fi vinovată și că nu poate el să decidă vinovăția reprezentantei elene printr-un astfel de vot, deși rezoluția făcea referire doar la pierderea funcției de înalt demnitar al Parlamentului European.

„Am petrecut 24 de ani în sistemul judiciar din Croația, am fost judecător, astfel mi se pare complet inacceptabil să încalc fundațiile legii și punctele Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (Roma, 4 noiembrie 1950), al cărui articol 6.2 cu privire la dreptul la un proces echitabil spune: Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită”, declară europarlamentarul.

„Aș dori să scot în evidență un alt fapt important. Până în momentul sesiunii de votare, nici eu, nici alți membri ai Parlamentului European, nu am primit o singură explicație de la vreo persoană, instituție sau autoritate relevantă. Așadar, nu ni s-au prezentat niciun document, dovadă sau fapt, nici măcar o explicație orală din partea vreunei autorități relevante. S-a așteptat de la noi să votăm ca gâștele în ceață”, încheie Kolakušić.

În trecut, europarlamentarul croat a împărtășit intenționat informații greșite și teorii ale conspirației.

De exemplu, a dezinformat de mai multe ori că vaccinul anti-Covid a provocat moartea a sute de mii de oameni în Europa de vest.

De asemenea, Kolakušić a acuzat recent toate guvernele europene mai puțin pe cel al Ungariei că ar fi fost alese de George Soros și Klaus Schwab, fondator al Forumului Economic Mondial.

Imaginea instituțiilor europene

Acest scandal riscă să dăuneze imaginii instituțiilor europene, care sunt văzute deja de eurosceptici ca o grupare ilegitimă de tehnocrați detașați de realitatea de zi cu zi.

„Reacția europenilor este mai bună decât reacția pe care o au instituțiile și politicienii din România când sunt scandaluri de corupție. Se vede diferența în înțelegerea regulilor democratice și a rolului pe care instituțiile îl au și, de asemenea, dorința de a ajuta la clarificarea situației și de a se distanța de un scandal de acest gen”, declară consultantul în comunicare strategică Oana Marinescu, pentru Europa Liberă.

Biroul Evei Kaili din Parlamentul European de la Strasbourg, sigilat de autorități. 13 decembrie 2022.
Biroul Evei Kaili din Parlamentul European de la Strasbourg, sigilat de autorități. 13 decembrie 2022.

Toți asociații Evei Kaili, atât la nivel personal cât și la nivel instituțional, au luat câțiva pași înapoi sau au fost înlăturați de conducerea instituțiilor europene.

„Nu voi judeca eu această situație, este un proces în derulare. Cu siguranță, știrile sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat Josep Borrell, reprezentant extern al UE și fost președinte al Parlamentului European între 2004 și 2007.

Grupul social-democraților din Parlamentul European a înlăturat mai mulți membrii din poziții-cheie.

Eurodeputatul Marc Tarabella (Belgia), acuzat și el de favoritism și percheziționat, a fost suspendat din grup. Maria Arena (Belgia), al cărei birou a făcut parte din locurile percheziționate, a renunțat la președinția comisiei pentru drepturile omului. Italienii Pietro Bartolo și Andrea Cozzolino au renunțat la funcțiile din dosarul liberalizării vizelor, respectiv de coordonator al grupării social-democrate.

Oana Marinescu mai spune că, deocamdată, instituțiile europene au un răspuns rapid și adecvat în ceea ce privește anchetarea și eliminarea oricărei intervenții neobișnuite a Qatarului la nivel european.

„Se vede că este o altă cultură democratică: n-au făcut zid în jurul ei. La nivel de declarații publice, lumea recunoaște că este o prezumție de nevinovăție până când instanța decide. În același timp, procedurile judiciare trebuie să continue și au nevoie să se distanțeze, să nu pară că o protejează într-un astfel de caz de corupție”, consideră experta.

Comisar european la CM din Qatar

Într-o conferință de presă, purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Dana Spinant, a respins mai multe întrebări, ceea ce a provocat o furia jurnaliștilor prezenți.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat să răspundă la întrebările despre posibila conexiune dintre Qatar și vicepreședintele Comisiei, grecul Margaritis Schinas.

Schinas a reprezentat Uniunea Europeană la ceremonia de inaugurare a Cupei Mondiale din Qatar și a fost, la rându-i, criticat pentru susținerea arătată statului din Golf.

Margaritis Schinas, Strasbourg, 8 martie, 2022.
Margaritis Schinas, Strasbourg, 8 martie, 2022.

Comisarul pentru Promovarea Stilului de Viaţă European a respins acuzațiile de corupție spunând că declarațiile sale din ultimul an au fost complet compatibile cu poziția oficială a Comisiei.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că „nu se va ascunde nimic. Investigația noastră internă va analiza ce s-a întâmplat și cum ne putem proteja mai bine sistemul”.

De asemenea, Comisia de transport din cadrul Parlamentului European s-a autosesizat și va investiga dacă a existat influență nepotrivită a Qatarului în decizia de a deschide spațiul aerian european pentru compania Qatar Airways.

Acordul fusese remarcat negativ: criticii spuneau că influențează negativ competiția cu alte firme aeriene din Orientul Mijlociu, care se bucură de zboruri limitate către statele UE.

Anul trecut, la semnarea acordului, reprezentanții sindicatului piloților germani au declarat că „acordul cu Qatarul nu este nici în interesele angajaților europeni, nici în interesele industriei aeronautice europene”.

Acest scandal ar fi ocazia perfectă pentru politicienii eurosceptici.

„Întotdeauna în genul acesta de situații, cine câștigă sunt radicalii și anti-europenii, pentru că ei au agenda pe marginea căreia să-și construiască discursul acesta împotriva Uniunii Europene, împotriva instituțiilor europene. Unde până acum acuzațiile erau legate de birocrații de la Bruxelles sau parlamentarii de la Strasbourg, toți foarte bine plătiți și care nu răspund în fața nimănui, acum se adaugă acuzația aceasta de corupție cu imaginile sacilor de bani”, punctează Oana Marinescu.

În timp ce alte instituții europene angajează persoane nominalizate de guvernele europene sau organizează concursuri de angajare, europarlamentarii sunt însă singurii reprezentanți aleși direct de cetățenii europeni. Partidul grec PASOK, care obținuse 7% din voturi în alegerile europarlamentare din 2019, a trimis la Bruxelles doi deputați, unul dintre ei fiind Eva Kaili.

Parlamentul European, 13 decembrie: Votul împotriva Evei Kaili.
Parlamentul European, 13 decembrie: Votul împotriva Evei Kaili.

Experta în comunicare strategică spune că, de acum, vor conta eforturile de „reconstrucție reputațională” a instituțiilor europene, noile standarde de etică și audit intern, pe care le privește cu optimism.

„Pe termen mediu costurile nu vor fi foarte mari, chiar dacă pe termen scurt vor fi poziționări și vor fi atacuri”, punctează Marinescu.

De altfel, premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat Parlamentul European de corupție, sugerând că politicienii de la Bruxelles nu pot numi regimul de la Budapesta corupt, printr-un meme de tip „râde ciob de oala spartă”.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG