Linkuri accesibilitate

Costache Parno, lăutarul din Bălți


Orchestra de muzica populară a lui Costache Parno la Bălți, 1 august 1895
Orchestra de muzica populară a lui Costache Parno la Bălți, 1 august 1895

Lăutarii de altă dată erau mult îndrăgiți și de păturile culte, și de oamenii din popor. Printre aceștia Costache Parno, lăutarul de prin părțile Bălțiului, era un nume vestit în întreaga Basarabie.

Elev al ilustrului lăutar Lemiș, tânărul Parno a pășit în lumea muzicii în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Costache lăutarul a rămas în istoria muzicii basarabene ca un iscusit viorist, dar și ca un conducător și dirijor cu har de orchestră populară. A interpretat numeroase melodii populare moldovenești, hore, sârbe, romanțe. Multe dintre acestea le-a compus el însuși, le-a preluat de la învățătorul său, Lemiș, sau le-a descoperit și scos din anonimat în urma turneelor sale de-a lungul și de-a latul Basarabiei.

Orchestra condusă de maestrul Costache era formată din viori, contrabas, alto, instrumente de percuție, de alamă și de lemn. Se cânta și la un corn, o inovație muzicală care i se datora.

Este de remarcat că membrii orchestrei împărțeau în mod egal între ei cheltuielile și veniturile, pe adevărate baze cooperatiste.

O vreme Parno a fost și învățător la școala de muzică din Bălți. A încurajat și a susținut copii talentați de țărani. Pe mulți dintre aceștia i-a găzduit chiar la el acasă, ajutându-i să pătrundă în tainele muzicii populare.

Într-un caiet cu melodii anonime, rămas de la Costache lăutarul, în subsolul uneia dintre ele, cu o mână nesigură este scris că maestrul, terminând să cânte această lucrare, s-a stins din viață la 20 aprilie 1912. Caietul se păstrează la Muzeul Național de Istorie.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG