Linkuri accesibilitate

Covid-19 în Cehia. Lungul drum spre normalitate


Un cuplu pe Podul Carol, Praga
Un cuplu pe Podul Carol, Praga

Dată de unii ca exemplu pentru măsurile drastice și eficiente anti-coronavirus, Cehia a reușit să mențină numărul infecțiilor și deceselor provocate de COVID-19 la nivele relativ coborâte și se pregătește să reintre în normal, în anumite domenii.

Chiar și celor mai optimiști oficiali de la Praga le este însă limpede că pandemia a lăsat urme adânci în economie, iar drumul spre normalitate va fi greu.

COVID 19 și Cehia
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct



Săptămâna aceasta, cehii au aflat că vor putea bea bere la restaurant începând de luni, 25 mai, dar numai la terasă, urmând ca interiorul localului să le devină accesibil la începutul lunii iunie. Pentru cei care duceau dorul – dimpotrivă! – mersului la biserică, anunțul dătător de speranțe a venit joi de la premierul Andrei Babis. El a spus că guvernul vrea ca din 27 aprilie să se poată ține slujbe cu participarea a cel mult 15 persoane, din 11 mai cu participarea a maximum 30 de oameni, iar din 25 mai cu 50 de participanți, cu condiția respectării regulilor de igienă și distanțare socială.

Pe cât sunt de minuțioase și detaliate măsurile de reintrare în normal, acum, pe atât au fost de dure și generale cele care au adus țara în starea actuală, la mijlocul lunii martie. Înaintea altor țări, cehii au închis granițele în ambele sensuri, inclusiv pentru miile de muncitori care lucrează în vecini, în Austria și Germania și au impus carantină de 14 zile tuturor celor veniți din străinătate. Ca și Slovacia vecină, Cehia a impus obligativitatea purtării măștii medicale în public. Abia de câteva zile această măsură a fost relaxată în unele cazuri, de pildă pentru cei care... aleargă de unii singuri în pădure sau merg pe bicicletă, dar la distanță mare de alți bicicliști.

Tot recent, au fost redeschise terenurile de tenis pentru grupuri foarte mici, Petra Kvitova fiind prima care a ieșit la antrenament afară, dintre numele mari ale acestui sport.

Paștele au fost celebrate săptămâna trecută, pentru prima oară în istorie, fără mersul din casă în casă cu colinda, slujbele fiind transmise la televizor.

Autoritățile din Cehia predominant ateistă nu s-au temut de vreo fugă în masă spre biserici, ci de alt eveniment, concomitent cu Paștele: deschiderea magazinelor de hobby, de tip Bauhaus sau Obi. În condițiile unor zile neobișnuit de însorite, ele au fost luate cu asalt, creând scene neplăcute pentru epidemiologi, în care oamenii aflați la coadă nu au respectat distanța socială, deși au purtat, cu toții măști. Cu tot acest episod, dinamica noilor cazuri de infectare în Cehia a rămas în declin și peste weekendul „critic” de Paște.

Vineri, 17 aprilie, țara cu ceva mai mult de 10 milioane de locuitori avea 6437 de cazuri de infectare, aproape 1000 de vindecați și 170 de decese de COVID-19.

În baza datelor încurajatoare, guvernul ceh a decis la 14 aprilie ca din 27 aprilie să se redeschidă magazinele cu suprafață de până la 200 de metri pătrați, dacă nu sunt amplasate în centre comerciale cu suprafață de peste 5000 de metri.

La începutul lunii iunie s-ar putea redeschide hotelurile, cafenelele, teatrele, muzeele și galeriile.

Pe măsură ce apar însă noi informații despre calendarul revenirii la normal, apar și semnale că pentru unele firme este prea târziu. Potrivit unui articol apărut pe pagina de net a radioului public cehesc, este posibil ca 25% din cârciumi și restaurante să nu-și mai deschidă ușile.

Un sector lovit din plin este turismul. Pierderile hotelurilor și restaurantelor din Praga, numai, sunt estimate de portalul Idnes.cz la 64 de miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro), câștigurile față de anul trecut scăzând cu aproximativ 60%. Mii de locuri de muncă sunt pierdute.

Unii se străduiesc totuși să vadă în acest sfârșit un nou început. Șeful asociației Prague City Tourism, Petr Slepicka, spune că această criză poate fi un „restart”, oferind Pragăi ocazia să se despartă de supraturism și de turismul alcoolic, de tineret, care a sufocat-o până la pandemie, grație curselor low-cost și firmelor de cazare de tip Airbnb.

Iar oficialul de la primărie Hana Třeštíková este citată de Idnes.cz cu declarația că orașul lucrează la mai multe scenarii de relansare a turismului. O posibilă direcție ar fi atragerea turiștilor cehi în capitală. Înainte de criză, numai 16% din turiștii veniți la Praga erau cehi – în vreme la Viena, de exemplu, procentul vizitatorilor austrieci era de 45%.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG