Linkuri accesibilitate

Covid-19: R. Moldova poate depozita, în acest moment, 146 de mii de vaccinuri Pfizer/BioNTech


Belgia, camioane pregătite cu containere frigorifice speciale pentru transportul vaccinului anti-Covid-19.

R.Moldova ar putea primi primele vaccinuri anti Covid-19 pe platforma Covax ce a garantat asigurarea gratuită a 20 la sută din vaccinurile necesare pentru imunizarea cetățenilor ei, „în primele săptămâni ale lunii februarie”, a anunțat un oficial OMS astăzi la o conferință de presă.

“Vaccinul e pe drum. Acum sarcina este să ne pregătim să-l primim”, a afirmat în cadrul conferinței Oleg Benes, reprezentant al OMS Europa. “Organizarea vaccinării trebuie să fie o prioritate națională pentru toate țările și trebuie să ne asigurăm că vaccinul nu doar va veni, dar va fi și păstrat sau administrat în siguranță“, a continuat el.

Oficialul a precizat că cel puțin în prima etapă, cele 92 de țări din Covax vor primi vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, care trebuie păstrat la minus 70 de grade C după care poate fi ținut numai 5 zile în frigidere normale. Din acest motiv, vaccinul va fi livrat în funcție de măsura în care țările respective sunt pregătite să-l stocheze și administreze.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri P. Kluge, a declarat în aceeași conferință de presă că 95 la sută din vaccinurile care deja s-au administrat au ajuns predilect în 10 state din cele 31 care au început campania de imunizare. “Vaccinul trebuie să fie accesibil pentru toți, dar trebuie să fim și pragmatici: cererea depășește oferta, statele care deja se vaccinează sunt gata să ofere ajutor celorlalte, dar e nevoie de timp“, a spus el, adăugând că în 2021, pandemia nu va dispărea, dar va fi mult mai ușor de controlat.

Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății a precizat într-un interviu cu Europa Liberă, că în acest moment, R. Moldova dispune de posibilitatea de a depozita 146 de mii de doze de vaccin anti Covid-19, produs de Pfizer/BioNTech. Vaccinul trebuie păstrat la minus 70 de grade C iar după aceea, în frigidere normale, care există în centrele de sănătate, timp de cinci zile – perioadă în care trebuie folosit.

Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:53 0:00
Link direct

Totodată, R. Moldova va mai achiziționa două frigidere speciale, pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, care este acum livrabil de pe platforma COVAX, a mai declarat Daniela Demișcan în interviul cu Europa Liberă.

Mai multe informații în cursul emisiunii „Moldova la ora 7” , de la ora 19.00.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG