Linkuri accesibilitate

Covid-19: Franța și Germania investesc miliarde în salvarea marilor companii naționale


Cea mai mare parte a flotei Lufthansa a fost blocată la sol de pandemia de coronavirus, Frankfurt, mai 2020.
Cea mai mare parte a flotei Lufthansa a fost blocată la sol de pandemia de coronavirus, Frankfurt, mai 2020.

Guvernul german și compania aviatică Lufthansa au ajuns la un acord prin care Lufhansa va primi un ajutor financiar de 9 miliare de euro din fondul federal de stabilizare în schimbul a 20% din acțiuni. Cu acest pachet, statul nu are majoritatea de blocaj de 25% plus unu, însă prin sprijinul financiar acordat și-a rezervat și dreptul de a cumpăra diferența de acțiuni până la această majoritate, dacă se profilează o încercare ostilă, din afară, de preluare a companiei.

Acordul trebuie acum aprobat de acționarii Lufthansa și de Uniunea Europeană, care controlează păstrarea condițiilor echitabile de concurență.

Pe de altă parte, în Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat un plan de 8 miliarde de euro pentru industria de automobile, lovită puternic de actuala pandemie de coronavirus.

Banii vor fi investiți în modernizarea și accelerarea producției de mașini electrice, ținta fiind ca, până în 2025, Franța să producă un milion de astfel de mașini.

Va fi încurajată și cumpărarea de automobile electrice. Premiile acordate la cumpărare vor crește la 7 mii de euro.

În schimbul acestei infuzii de capital, a precizat Macron, se așteaptă ca marii producători auto ca Renault să readucă în Franța o parte din producția mutată în străinătate din cauză de costuri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG