Autoritățile de la Chișinău plănuiesc să pună capăt la 15 aprilie stării de urgență în sănătate publică impusă din cauza pandemiei de COVID-19. „Suntem bucuroși să avem această anulare”, a spus miercuri ministra sănătății, Ala Nemerenco, anticipând decizia care ar urma să fie luată oficial la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de joi. Care sunt argumentele autorităților pentru această măsură și ce restricții ar urma să fie anulate, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu
Numărul cazurilor noi de Covid-19 este în continuă scădere, toate regiunile Moldovei fiind în cod verde, adică în afara pericolului epidemiologic, notează responsabilii din sănătate. Datele raportate pentru ultima săptămână arată că s-au redus considerabil îmbolnăvirile printre copii, sunt mai puține spitalizări și decese, indicatori despre care ministra sănătății, Ala Nemerenco a spus că sunt pozitivi și prin urmare permit renunțarea la măsurile restrictive.
Ultima decizie a Comisiei Naționale de Sănătate Publică, de acum o lună, a anulat marea majoritate a restricțiilor, care vizau obligativitatea prezentării certificatului Covid la intrare în spații închise sau limitările privind numărul de clienți în localurile de alimentație publică sau săli de spectacol și evenimente private. A rămas în vigoare doar purtarea obligatorie a măștii în spații închise, măsură la care cel mai probabil se va renunța mâine.
Ala Nemerenco a atras atenția că se apropie sărbătorile pascale și chiar în lipsa unor măsuri antiepidemice, cetățenii trebuie să fie vigilenți.
„Oamenii se vor întâlni, vor călători, vor exista aglomerări. Depinde de fiecare din noi dacă vom fi capabili să păstrăm acești indicatori prin acele măsuri simple, să păstrăm distanța, să păstrăm masca atunci când suntem în locuri foarte aglomerate”, a mai spus ministra sănătății după ședința guvernului din 13 aprilie.
Șeful direcției sănătate publică din Chișinău, Boris Gâlca, crede și el că este oportună propunerea autorităților medicale de a anula starea de urgență în sănătate publică. Potrivit lui, se atestă o descreștere fermă și clară a numărului de noi infectări și scăzut și presiunea de pe sistemul spitalicesc:
„Gradual, deja am exclus din circuitul Covid absoluta majoritate a tuturor spitalelor care pe durata pandemică au fost spitale Covid. Astăzi, toate spitalele municipale au revenit la activitatea conform profilului medical, doar populația trebuie să rămână în continuare conștientă de respectarea normelor sanitare”, consideră Boris Gâlca, care a mai adăugat că la necesitate, autoritățile municipale vor reactiva spații pentru tratamentul Covid și că vaccinarea rămâne o prioritate.
Șeful direcției sănătate publică din Chișinău notează că în capitală s-ar fi vaccinat, potrivit unor estimări, peste 70% din populație, adică s-ar fi atins așa-zisa imunitate colectivă. Statistica prezentată de ministerul de profil arată că acoperirea națională cu schemă completă de imunizare este de circa 31 la sută.
Medicul epidemiolog Angela Paraschiv, unul dintre specialiştii din Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică crede că deși pandemia bate în retragere, Republica Moldova nu a atins nivelul de imunizare care să permită o anulare totală a restricțiilor.
„Mențin și în continuare poziția că este necesară obligativitatea purtării măștilor în transport, în locurile aglomerate, închise, dat fiind faptul că totuși avem și o acoperire vaccinală destul de redusă, comparativ cu țări ca Germania, Norvegia, Suedia, unde rata de acoperire cu vaccin este destul de înaltă, respectiv și măsurile au fost relaxate”, a atras atenția Angela Paraschiv.
Experta în sănătate publică se teme, de asemenea că în rândul populației din R. Moldova spiritul de răspundere nu este așa de dezvoltat încât oamenii să se protejeze de infectare în mod voluntar, fără ordin de la autorități.