Linkuri accesibilitate

Covid-19: relaxarea restricțiilor se va face numai în coordonare cu OMS, asigură premierul Ion Chicu


Chișinău: ajutor umanitar din România, 7 mai 2020.
Chișinău: ajutor umanitar din România, 7 mai 2020.

Guvernul nu are nici un motiv să prelungească starea de urgență peste 15 mai dar relaxarea restricțiilor impuse pentru a controla răspândirea pandemiei de coronavirus se va face în coordonare strânsă cu Organizația Mondială a Sănătății. „Niciun pas fără recomandarea OMS, fără a ne consulta cu ei” a declarat joi premierul Ion Chicu într-un interviu cu Europa Liberă.

Totodată, premierul a declarat că de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, R.Moldova a primit o serie de donații și ajutoare umanitare din străinîtate, dar convoiul de 20 de camioane cu ajutoare sanitare din România, sosit joi la Chișinău este „după volum, și după valoare (...) cel mai consistent, fapt pentru care încă o dată vrem să mulțumim poporului român pentru acest ajutor, pentru că situația este dificilă peste tot”.

Premierul a mai declarat că donațiile interne făcute într-un cont special gestionat de Ministerul Finanțelor, se ridică în acest moment la 21 sau 22 de milioane” de lei,o parte bună deja s-au consumat, chiar și prin deciziile Comisiei pentru situații excepționale s-au alocat acești bani”.

Chicu a precizat în interviul cu Europa Liberă că o parte s-a folosit pentru achitarea indemnizație unice de 16 mii de lei „pentru fiecare reprezentant al statului care se infectează, deci aici se folosesc, dar vor fi utilizate și pentru alte necesități ale sistemului medical, exclusiv.”

XS
SM
MD
LG