Linkuri accesibilitate

Tot mai multe țări europene impun restricții celor nevaccinați anti Covid-19


Germania a decis să introducă noi restricții pentru cei nevaccinați și obligativitatea vaccinării pentru angajații din domeniul sanitar. Transportul în comun va fi accesibil numai cu certificatul verde/ certificatul Covid.

Unele restricții sunt deja în vigoarea în landurile Bavaria și Saxonia, cele mai lovite acum de noul val al pandemiei de coronavirus dar de săptămâna viitoare vor intra în vigoare la nivel național. În funcție însă nu de rata incidenței noilor cazuri, cum era până acum, ci de rata de spitalizare: de la 3 internări cu Covid la 100 de mii de locuitori. De la 6 spitalizări la 100 de mii, intră în vigoarea așa numita regula 2G+ : accesul în locuri și la evenimente publice este permis numai pentru vaccinați cu schema completa, care au și un test negativ recent.

Joi, rata de noi infectări cu coronaviru în Germania a atins noi recorduri, cu 65 de mii de cazuri înregistrate.

Rusia a raportat un alt număr zilnic record de decese legate de coronavirus, pe măsură ce cazurile continuă să crească în toată țara. Potrivit Grupului de lucru național rus pentru coronavirus astăzi 1.251 de persoane au murit in ultimele 24 de ore -- mai mult decât oricând de când a început pandemia. Peste 37.000 de noi infecții au fost raportate la nivel național în același interval.

Grupul de lucru a raportat peste 260.000 de decese de când a început pandemia la începutul anului trecut -- de departe cel mai mare număr de decese din Europa.

Creșterea numărului de infecții și decese a fost pusă pe seama ratelor scăzute de vaccinare, a atitudinilor publice laxe față de luarea măsurilor de precauție și a reticenței guvernului de a înăspri restricțiile.

Mai puțin de 40% din cei aproape 146 de milioane de locuitori ai Rusiei au fost complet vaccinați, chiar dacă țara a aprobat un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat pe plan intern cu câteva luni înainte de cea mai mare parte a lumii.

Situația este îngrijorătoare aproape în întreaga Europă.

Joi, guvernele ceh și slovac au aprobat noi restricții de coronavirus care vor intra în vigoare săptămâna viitoare și vor viza în mod special persoanele nevaccinate pe fondul unui val record al infecțiilor în ambele țări. Astfel începând cu 22 noiembrie, doar persoanele care sunt vaccinate sau s-au recuperat după boală în ultimele șase luni vor putea intra în restaurante, hoteluri și participa la evenimente culturale publice.

Pe 16 noiembrie Cehia a raportat 22.511 de cazuri noi, cel mai mare număr de infecții de la începutul pandemiei.

În Slovacia, care a raportat 8342 de cazuri noi de virus în aceeași zi – a decis ca cei care nu au fost vaccinați să nu poată intra în toate magazinele neesențiale și centrele comerciale, începând cu 22 noiembrie.

Nu li se va permite să participe la niciun eveniment și adunări publice și vor fi obligați să testeze de două ori pe săptămână pentru a merge la muncă.

Guvernul de la Budapesta a anunțat joi că va face obligatorie a treia vaccinare de rapel împotriva COVID-19 pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății și că va solicita purtarea măștii în majoritatea locurilor interioare începând cu 21 noiembrie.

Ungaria a raportat 10 767 de noi infecții cu COVID-19 pe 18 noiembrie, cel mai mare număr zilnic de la sfârșitul lunii martie.

In Romania în ultimele 24 de ore au fost raportate 3076 de cazuri noi de COVID-19 și 332 de decese. La ATI sunt internați 1632 de pacienți cu COVID-19. Din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 164 fiind internați în secții și 14 la ATI. 54.343 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Rata de vaccinare în România este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeana – 36,46%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG