Linkuri accesibilitate

Covid-19: Ungaria, Cehia și Slovacia creează un spațiu restrâns de liberă circulație


Budapesta, aprilie 2020
Budapesta, aprilie 2020

Ungaria, Slovacia şi Cehia și-au deschis de la miezul nopții frontierele comune, iar cetățenii celor trei țări se vor putea deplasa în acest perimetru cel mult 48 de ore, fără a mai fi supuşi carantinei obligatorii în contextul pandemiei de coronavirus și fără să mai fie necesar să prezinte un test negativ de coronavirus.

Ungaria şi-a redeschis luni dimineaţă și frontiera de sud pentru cetăţenii sârbi.

Pe de altă parte, la Budapesta, guvernul a anunțat că starea de urgenţă controversată adoptată în Ungaria pentru a lupta împotriva noului coronavirus ar urma să fie ridicată pe 20 iunie. Premierul conservator Viktor Orban a fost acuzat de opoziție, dar și de UE, că a profitat de pandemia de coronavirus pentru a-și aroga puteri discreționare, limitând și mai mult libertatea de expresie.

Starea de urgenţă adoptată pe 30 martie i-a acordat premierului naţionalist puterea de a guverna prin decret. Unele din cele peste 100 de decrete adoptate de atunci au restrâns puterile autorităţilor locale şi mijloacele lor financiare; poliţia a anchetat de asemenea zeci de persoane acuzate de „alarmism” după ce au criticat, pe reţelele de socializare, modul în care guvernul gestionează pandemia de Covid-19.

XS
SM
MD
LG