Linkuri accesibilitate

CPJ le cere autorităților din Kazahstan să elibereze un jurnalist arestat pentru defăimare


Amangheldi Batîrbekov a fost condamnat la 20 de zile de închisoare pentru o postare pe Facebook în care acuza un deputat parlamentar de corupție. (foto de arhivă)
Amangheldi Batîrbekov a fost condamnat la 20 de zile de închisoare pentru o postare pe Facebook în care acuza un deputat parlamentar de corupție. (foto de arhivă)

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a cerut autorităților din Kazahstan să îl elibereze pe jurnalistul Amangheldi Batîrbekov și să reformeze legislația țării pentru a elimina pedepsele cu închisoarea pentru defăimare.

Batîrbekov a fost condamnat la 20 de zile de închisoare la 3 iulie pentru o postare pe Facebook din 10 martie în care acuza un deputat parlamentar de corupție.

„Sentința de 20 de zile de închisoare pentru jurnalistul kazah Amangheldi Batîrbekov, care a fost frecvent vizat de acuzații de defăimare și chiar de tentativă de omor pentru reportajele sale, este profund îngrijorătoare”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală, citat într-o declarație emisă la 10 iulie.

„Autoritățile kazahe ar trebui să îl elibereze imediat pe Batyrbekov și să își reformeze legile privind defăimarea pentru a se asigura că jurnaliștii nu sunt încarcerați pentru reportajele lor”, a adăugat Said.

Batîrbekov a respins acuzațiile și a declarat că intenționează să facă apel la verdict.

Batîrbekov a afirmat în postarea de pe Facebook că deputatul parlamentar Bolatbek Najmetdinuli ar avea legătură cu cazuri de corupție. În special, el a evidențiat un caz de fraudă din 2019, în care a spus că Najmetdinuli ar fi fost suspect și că poliția ar fi "închis în mod misterios" procedurile.

Grupul pentru drepturile omului Adil Soz a declarat săptămâna trecută că, în timpul procesului, Batîrbekov a prezentat documente care să îi susțină afirmația. Cu toate acestea, un semnatar al documentelor a negat că le-a semnat și a declarat că Najmetdinuli a fost martor și nu suspect.

Batîrbekov, care a fost condamnat în 2019 la doi ani și trei luni de închisoare pentru insultă și defăimare și care a supraviețuit, de asemenea, unei tentative de asasinat din ianuarie 2022, organizată după cum se pare de un oficial local ca represalii pentru reportajele sale, crede că autoritățile au falsificat documentul.

„Instanța nu a stabilit niciun motiv pentru difuzarea deliberată de către jurnalist a unor informații false despre deputat”, a declarat Adil Soz în comunicat, precizând că, în momentul în care și-a publicat reportajul, Batîrbekov era „convins” de autenticitatea acestuia, „ceea ce a fost confirmat de decizia anchetatorului aflată în posesia sa”.

XS
SM
MD
LG