Linkuri accesibilitate

Creatorul bombei termonucleare sovietice s-a sinucis la Moscova


Proiectul Ciagan („Testul 1004”), prima explozie termonucleară sovietică în interesul economiei naționale, 15 ianuarie 1955, la situl de testare de la Semipalatinsk
Proiectul Ciagan („Testul 1004”), prima explozie termonucleară sovietică în interesul economiei naționale, 15 ianuarie 1955, la situl de testare de la Semipalatinsk

Fizicianul atomist Grigori Klinișov, în vârstă de 92 de ani, unul dintre creatorii primei bombe termonucleare sovietice cu două trepte RDS-37, a fost găsit mort la Moscova, relatează agenția TASS .

Pe 17 iunie 2023, Klinișov a fost găsit mort în apartamentul său de pe Kosmodamianskaia Naberejnaia din Moscova. Potrivit agenției de știri Regnum, Klinishov ar fi așteptat ca rudele care locuiau cu el să părăsească locuința pentru o scurtă perioadă de timp și s-a sinucis. „A lăsat un bilet de adio găsit lângă cadavru prin care își lua rămas bun de la familie", a declarat o sursă din cadrul serviciilor de urgență, citată de agenția TASS.

Klinișov s-a născut în 1930. În 1967, Klinișov a obținut un doctorat în fizică și matematică. În 1973, a devenit șef al departamentului teoretic al KB-11, devenind șeful acestuia. Din ianuarie 2002, Klinishov a fost cercetător principal în cadrul departamentului. I s-a conferit Ordinul Steagului Roșu al Muncii, în 1956, și Premiul Lenin, în 1962.

Pe lângă bomba RDS-37, omul de știință a dezvoltat și mai multe tipuri de încărcături termonucleare pentru următoarea generație de bombe.

Bomba termonucleară RDS-37 a fost testată la 22 noiembrie 1955 la locul de testare de la Semipalatinsk. Din cauza undei de șoc, clădirile din 59 de localități apropiate au fost avariate. Geamurile din case au fost sparte pe o rază de până la 200 de kilometri de la epicentrul exploziei. Câteva zeci de persoane au fost rănite. Conform datelor oficiale în urma exploziei au murit un soldat și un copil de trei ani.

XS
SM
MD
LG