Linkuri accesibilitate

Cresc gunoaiele pe-un deal frumos…


Depozitul de gunoaie de lîngă Negrești
Depozitul de gunoaie de lîngă Negrești

Un soi de catastrofă ecologică pe care nimeni nu o poate opri.

Lîngă satul Negreşti, Străşeni, pe un deal mărginit de vii şi livezi, creşte văzînd cu ochii un morman de gunoaie. Găseşti acolo ce vrei, de la resturi de mîncare pînă la grămezi de moloz. E un soi de catastrofă ecologică pe care nimeni nu o poate opri. Oamenii din Negreşti spun că gunoaiele sunt aruncate acolo de indivizi veniţi din alte sate. Iar şi mai rău e că asemenea mormane de deşeuri au acoperit aproape toată Republica Moldova. Ce-i de făcut?

Cresc gunoaiele pe-un deal frumos…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Sfatul pe care mi l-au dat cîţiva amici pe FB, acela că trebuie informată Primăria, mi se pare inutil. Primăria ştie în mod sigur că există această problemă. Altceva e că ea nu poate să facă nimic. Şi alte primării sunt incapabile să oprească invazia gunoaielor.

Degeaba strîngi gunoaiele acelea, căci nu ai unde să le duci. Sau dacă există totuşi nişte organizaţii care adună plastic, de pildă, cîţi ştiu de existenţa lor? Au posibilitatea toate primăriile să care plasticurile spre

Problema e că noi, producînd tone de gunoaie, nu am făcut mai nimic de la 1991 încoace pentru a le prelucra...

organizaţiile cu pricina? Şi-apoi vor veni implacabil alţi indivizi care vor lăsa pe cîmpuri nopţile alţi saci cu deşeuri. Problema e că noi, producînd tone de gunoaie, nu am făcut mai nimic de la 1991 încoace pentru a le prelucra. Am strigat în gura mare că mergem spre Europa sau spre Rusia, am tot ales guvernanţi şi ne-a tot uitat în gura lor, iar între timp gunoaiele ne-au acoperit cîmpiile.

Este cea mai mare problemă acum. Pe care guvernanţii au ignorat-o ani de zile, bombardîndu-ne cu sloganuri de sorginte geopolitică. În realitate, alegerile autohtone, care nu contribuie cu nimic la soluţionarea acestei probleme, nu fac nici o ceapă degerată.

E nevoie de un program serios de stat, de un efort al tuturor guvernanţilor, de bani mulţi din buget şi de investiţii. E nevoie să se facă întreprinderi de prelucrare a deşeurilor. E nevoie ca fiecare primărie să ştie ce trebuie să facă şi să aibă nişte bani. Şi abia apoi primăriile vor putea educa oamenii, vor putea să-i înveţe să separe gunoaiele şi să le ducă acolo unde ele pot fi reciclate. Cei care acum se avîntă în alegeri şi care ne vorbesc ritos despre planuri măreţe vor să facă ceva cu adevărat ca să scăpăm de gunoaie şi de poluare?

XS
SM
MD
LG