Linkuri accesibilitate

Crimele motivate rasial încep să fie mai des pedepsite în Statele Unite. Efectul mișcării „Black lives matter”?


Protest al polițiștilor de la Londra, în sprijinul mișcării „Black Lives Matter”, Marea Britanie, 13 iunie 2020.
Protest al polițiștilor de la Londra, în sprijinul mișcării „Black Lives Matter”, Marea Britanie, 13 iunie 2020.

Un juriu din statul Georgia a găsit vinovate trei persoane, acuzate în legătură cu omorârea lui Ahmaud Arbery, un tânăr negru american de 25 de ani, la 23 februarie 2020.

Corespondenta de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Esența cazului este că doi rezidenți albi – tată și fiu - din Satilla Shores, statul Georgia l-au urmărit pe Arbery, cu un vehicul, suspectându-l că ar fi fost implicat în jafuri. Travis McMichael a părăsit camioneta și l-a atacat, înarmat fiind, pe Ahamud Arbery, ucigându-l în altercație. Un al treilea rezident, William Bryan s-a alăturat și el urmăririi și a filmat întreaga desfășurare. Gregory, tatăl lui Travis a fost cel care a inițiat urmărirea, vâzându-l pe Arbery care alerga – făcea jogging – prin fața casei lor, suspectându-l fără alt motiv decât faptul că era negru că ar fi comis o fărădelege. Procurorii au deschis cazul doar în mai 2020, după ce o înregistrare video a devenit virală pe internet și a generat mânie. Apărarea a susținut că cei trei urmăritori și-au dorit să efectueze o arestare ”cetățenească” crezând că Arbery era la originea unui număr de jafuri în zonă.

Vezi și: Vremea protestelor: de ce manifestăm și ne agităm atât

Legea care permitea astfel de acțiuni de intervenție cetățenească a fost anulată în Georgia, în mai, în numele lui Arbery.

Travis McMichael a spus că moartea lui Arbery a intervenit pe când el încerca să se apere, într-o confruntare în care Arbery l-ar fi atacat. Avocatul lui Bryan a susținut că acesta a imortalizat doar cele întâmplate, nu a fost părtaș la crimă.

Procuroarea Linda Dunikoski a spus că agresorii nu aveau nici un motiv să îl creadă pe Arbery vinovat, în afara propriilor lor presupuneri generate de faptul că văzuseră ”un bărbat negru care alerga prin fața casei lor”. ”Ce drept au avut să îl oprească pe Ahmaud Arbery? Ce drept au avut să îi ceară unui cetățean să se oprească și să stea de vorbă cu ei?” – a arătat procurorea, concluzionând ”Nu aveau nici un drept”. Ea a arătat - prezentând dovezi - că Bryan nu a fost un simplu martor, ci a participat la urmărirea și încolțirea lui Arbery.

Compoziția juriului – un negru american și 11 albi – într-un district unde cel puțin un sfert din populație este de culoare a provocat inițial proteste. Judecătorul a respins dintre dovezi declarația unui agent din statul Georgia, care a spus că Travis McMichael ar fi folosit epitete rasiste jignitoare când Arbery era pe moarte.

Noua lege din Georgia cu privire la crime comise din rațiuni de ură rasială nu era în vigoare când delictele s-au produs, dar cei găsiți vinovați în Georgia pentru crimă sunt și sub incidența legislației federale pentru astfel de delicte.

Un tribunal federal își va începe lucrările în februarie.

XS
SM
MD
LG