Linkuri accesibilitate

Rasismul împotriva persoanelor de origine africană este un fenomen larg răspândit în lume - raport ONU


Șefa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a cerut guvernelor lumii să combată rasismul sistemic împotriva africanilor sau a persoanelor de origine africană, fenomen constatat în multe țări. Apelul este într-un raport ONU întocmit de Michele Bachelet, raport comandat după asasinarea, anul trecut, a lui George Floyd de către un ofițer de poliție în Minneapolis.

Bachelet a spus că utilizarea de către poliție a profilului rasial și a forței excesive împotriva persoanelor de culoarea este o practică obișnuită în multe părți din America de Nord, Europa și America Latină și a îndemnat guvernele să pună capăt discriminării și să îi trimită în judecată pe polițiștii care comit abuzuri.

"Cer tuturor statelor să înceteze negarea și să înceapă demontarea rasismului; să pună capăt impunității și să construiască încredere; să asculte vocile oamenilor de origine africană și să confrunte moștenirile din trecut și să ofere remedieri", a spus ea în raport către Consiliul pentru Drepturile Omului.

În raportul ONU sunt citate 190 de decese a unor africani sau persoane de origine africană în urma intervenției polițiștilor, care sunt „rareori trași la răspundere”. Totodată, descrie șapte „cazuri emblematice”, inclusiv cea a lui George Floyd.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a comandat raportul anul trecut, în cadrul unei sesiuni speciale după uciderea lui Floyd.

Pe 15 iunie, fostul ofițer de poliție Derek Chauvin, responsabil de moartea lui George Floyd, a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare. Uciderea lui Floy a declanșat în America mișcarea de protest „Black Lives Matter”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG