Linkuri accesibilitate

Critici internaționale după reținerea opozantului Alexei Navalnîi, respinse de Moscova


Opozantul rus Alexei Navalnîi reținut imediat după aterizarea la Moscova, 17 ianuarie 2021.
Opozantul rus Alexei Navalnîi reținut imediat după aterizarea la Moscova, 17 ianuarie 2021.

În lumea întreagă, reținerea opozantului rus Alexei Navalnîi la Moscova, a provocat un val de critici și de cereri pentru eliberarea sa imediat și fără condiții, critici respinse luni de ministrul rus de externe Serghei Lavrov drept o încercare a țărilor occidentale de a distrage atenția de la propriile probleme.

Ministrul german de externe, Heko Maas a reamintit luni, într-o declarație oficială, Moscovei că „Rusia s-a angajat prin tratate internaționale să respecte drepturile fundamentale ale omului” și a cerut eliberarea fără condiții a lui Alexei Navalnîi.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost reținut la Moscova, pe aeroportul de la Șeremetievo, imediat după aterizarea avionului cu care se întorcea din Germania. Serviciul federal al penitenciarelor din Rusia a anunțat că Navalnîi a fost reținut la cererea sa, iar până la proces, opozantul va sta în arest, a scris secretara de presă a lui Navalnîi, Kira Iarmîș. Autoritățile afirmă că Navanîi a încălcat flagrant prevederile unei pedepse suspendate cu închisoarea din 2014, care expira la sfârșitul lui decembrie 2020. Dacă tribunalul îl găsește vinovat, Navalnîi ar putea fi condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Viitoarea administrația americană a președintelui democrat Joe Biden a declarat că „atacurile repetate ale Kremlinului împotriva lui Navalnîi sunt nu numai un atac la drepturile fundamentale ale omului dar și un afront la adresa rușilor”; secretarul de stat în exercițiu Mike Pompeo s-a declarat „profund îngrijorat” de o nouă încercare a autorităților ruse de a „reduce la tăcere vocile critice la adresa Kremlinului”.

Luni, la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut eliberarea fără condiții a lui Navalnîi și a reamintit Rusiei că Uniunea Europeană așteaptă în continuare deschiderea unei anchete serioase privind circumstanțele tentativei de otrăvire a lui Alexei Navalnîi. Aceasta a avut loc la sfârșitul lunii august 2020 în Siberia iar ulterior, trei laboratoare independente au confirmat faptul că Navalnîi fusese ținta unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok. Până astăzi, autoritățile ruse resping această teză, refuzând să ancheteze cazul.

Președintele Consiliului Europea, Charles Michele a cerut încă de duminică seară eliberarea imediată a lui Navalnîi, calificând reținerea acestuia drept „inacceptabilă” iar țările baltice au dat publicității o declarație comună în care cer „noi sancțiuni” împotriva Moscovei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG