Linkuri accesibilitate

Criză de guvern în România, coaliția s-ar putea destrăma


Ministrul româna al Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS) , demis miercuri, 1 septembrie, de premierului liberal Florin Cîțu, București (foto arhivă)
Ministrul româna al Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS) , demis miercuri, 1 septembrie, de premierului liberal Florin Cîțu, București (foto arhivă)

România se confruntă cu o serioasă criză de guvern și perspectiva ruperii actualei coaliții între liberali și USR-PLUS (Uniunea Salvați România – partidul PLUS, conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș), după ce miercuri, premierul liberal Florin Cîțu a anunțat demiterea Ministrului Justiției, Stelian Ion, din partea USR-PLUS.

În replică, miercuri noapte, Biroul Național al partidului USR PLUS a decis să retragă sprijinul politic acordat premierului Florin Cîțu.

De asemenea, a cerut declanșarea de negocieri în coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern în care Stelian Ion va fi propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției. Dacă discuțiile din coaliție vor eșua, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, a anunțat conducerea partidului.

Mai multe: romania.europalibera.org

În centrul disputei se află așa-numitul program Anghel Saligny" sau Planul Național de Dezvoltare Locală 3, în valoarea de 50 de miliarde de lei, pe care USR-PLUS nu vrea să-l aprobe decât dacă se stabilesc criterii clare după care se vor împărți banii. În opinia USR-PLUS ar putea fi o manevră a liberalilor de a finanța cu predilecție administrațiile locale pe care le controlează politic.

Totodată, USR - PLUS insistă ca liberalii să accepte desființarea Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ), cerută și de Bruxelles.

Ministerul Justiției, reamintește presa de la București, a lansat și concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), procuror șef adjunct la DNA (Direcția Națională Anticorupție) și șefi de secție la DNA și Parchetul General, se pare fără consultarea partenerilor de coaliție.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG