Linkuri accesibilitate

Criză instituțională în UE: Ungaria și Polonia blochează bugetul comun


Prim ministrul polonez Mateusz Morawiecki (stânga) și prim ministrul ungar Viktor Orban , Bruxelles, septembrie 2020
Prim ministrul polonez Mateusz Morawiecki (stânga) și prim ministrul ungar Viktor Orban , Bruxelles, septembrie 2020

Tratatele nu prevăzuseră o situație în care doi membri ar bloca prin veto o decizie majoră, sprijinindu-se unul pe altul.

Ungaria și Polonia și-au pus luni în aplicare amenințările și au blocat temporar, prin veto, prin intermediul ambasadorilor lor la Bruxelles, adoptarea bugetului comun european pe următorii 7 ani.

Criză instituțională în UE: Ungaria și Polonia blochează bugetul comun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Mai precis, au blocat aprobarea pachetului de 750 de miliarde de euro compus din fonduri pe care țările UE le-ar împrumuta în comun pentru a lupta împotriva pandemiei, însă acest fond special este legat de bugetul total încă neaprobat pe perioada 2021-2027.

Asta înseamnă că bugetul istoric total de 1,8 trilioane de euro, combinând totul cu fondul special destinat combaterii pandemiei, nu poate intra în vigoare pe moment. Cele două țări, Ungaria și Polonia, nu acceptă decizia majorității celorlalte de a condiționa primirea unor fonduri de respectarea regulilor democrației și ale statului de drept.

Ungaria și Polonia nu vor condiționarea banilor de respectarea democrației

Este o situație fără precedent, care va fi discutată joi, prin videoconferință, de cei 27 de șefi de stat si de guvern.

Atât maghiarul Viktor Orban, cât și premierul polonez Mateusz Morawiecki, avertizaseră zilele trecute, în scrisori către instituțiile europene, că sunt gata să blocheze totul dacă nu se renunță la condiționarea acordării fondurilor.

E vorba așadar de bugetul de 1,1 trilioane de euro al UE pe 7 ani, la care se adaugă acel fond special anti-Covid de 750 miliarde euro.

UE are mâinile legate, dar Polonia jubilează

La Varșovia, ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, a spus că este "un moment decisiv" pentru Europa să priceapă că în sfârșit Polonia poate să opună un veto.

Cele două țări se pot însă sprijini una pe alta

Liderii UE deciseseră încă din iulie, în majoritate, că acordarea fondurilor va depinde de respectarea statului de drept, iar Polonia si Ungaria se află sub amenințarea articolului 7 din tratatele UE, care permite suspendarea dreptului la vot în anumite circumstanțe. Cele două țări se pot însă sprijini una pe alta, deoarece pentru aplicarea sancțiunii împotriva unei dintre țări e nevoie de unanimitatea tuturor celorlalte.

Este în mod limpede o criză instituțională pentru UE, deoarece tratatele nu prevăzuseră o asemenea situație, în care doi membri ar bloca prin veto o decizie majoră, sprijinindu-se unul pe altul.

Nu există procedură de excludere din UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG