Linkuri accesibilitate

Sisteme antiaeriene S-400 desfășurate de Rusia în cadrul exercițiilor militare din Belarus, februarie 2022
Sisteme antiaeriene S-400 desfășurate de Rusia în cadrul exercițiilor militare din Belarus, februarie 2022

Criza din Ucraina. Olaf Scholz a reiterat la Kiev sprijinul țării sale pentru Ucraina

Rusia a mobilizat circa 130.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficiali americani au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”, dar încă mai speră că diplomația poate prevala.

  • Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat luni la Kiev sprijinul țării sale pentru Ucraina
  • Maia Sandu le-a spus ambasadorilor din țările UE acreditați la Chișinău că R. Moldova rămâne solidară cu Ucraina
  • Serghei Lavrov: În criza ucraineană există încă spațiu pentru diplomație
  • Lukașenka a spus la 14 februarie că se va întâlni cu Putin „în viitorul cel mai apropiat” pentru a decide „când, în ce condiții și după ce calendar” vor începe trupele rusești să părăsească Belarusul după exercițiile care ar urma să dureze până la 20 februarie
  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a sosit la Kiev
  • Președinta Maia Sandu declară că tensionarea situației de la frontiera Ucrainei „îngrijorează profund” Republica Moldova
  • Moscova răspunde Kievului: Rusia nu desfășoară nicio „activitate militară neobișnuită”
  • Convorbire Chișinău – Kiev despre masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei
  • SUA și Ucraina își reafirmă angajamentul pentru „diplomație” și „descurajare” ca răspuns la întărirea prezenţei militare ruseşti la frontierele Ucrainei
  • Ucraina cere o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor țări OSCE, în termen de 48 de ore

Cancelarul german Olaf Scholz se află în vizită la Kiev

Olaf Scholz și Volodimir Zelenski
Olaf Scholz și Volodimir Zelenski

Olaf Scholz, cancelarul german, a sosit luni la Kiev pentru convorbiri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Călătoria lui Scholz în Ucraina va fi urmată de o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, pe 15 februarie. Înaintea plecării spre capitala ucraineană, Scholz a scris pe Twitter: „Așteptăm semnale urgente de de-escaladare de la Moscova”, și a adăugat că acțiunile militare ar avea „consecințe foarte serioase” pentru Rusia.

Maia Sandu declară că tensionarea situației de la frontiera Ucrainei „îngrijorează profund” R.Moldova

Maia Sandu
Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat că tensionarea situației de la frontiera Ucrainei „îngrijorează profund” Republica Moldova. Într-un mesaj video difuzat pe Facebook, Maia Sandu a spus că Președinția, împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinează „scenariile de dezvoltare a crizei” și evaluează „riscurile” pe care le prezintă acestea.

„Pentru Republica Moldova, pacea și stabilitatea în regiune sunt foarte importante. Ele ne permit să ne concentrăm pe soluționarea problemelor țării și ale cetățenilor. În aceste zile, însă, suntem cu ochii pe Ucraina. Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene ne îngrijorează profund. Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului și-a exprimat speranța că „tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice”. „Știm cât de mare e prețul războiului. E un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească. Pacea e garanția viitorului regiunii și al țării noastre”, a mai declarat președinta Republicii Moldova.

Moscova răspunde Kievului: Rusia nu desfășoară nicio „activitate militară neobișnuită”

În timpul exercițiilor militare ruso-belaruse
În timpul exercițiilor militare ruso-belaruse

Rusia susține că nu desfășoară nicio „activitate militară neobișnuită” pe teritoriul său și, dimpotrivă, acuză Ucraina că pregătește o operațiune militară în Donbas. Acesta este răspunsul Moscovei la cererea recentă a Kievului de a-i oferi, prin intermediul mecanismelor OSCE, informații detaliate cu privire la activitățile militare din apropierea frontierei ucrainene și din Crimeea anexată, transmite Radio Svoboda, serviciul rusesc al Radio Europa Liberă / Radio Libertatea (RFE/RL).

Duminică, 13 februarie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că nu a primit un răspuns la demersul său din 11 februarie, astfel încât Ucraina a solicitat - ca parte a așa-numitului document de la Viena privind măsurile de consolidare a încrederii și securității - o întâlnire de urgentă cu reprezentanții Rusiei pe platforma OSCE.

Cu toate acestea, Moscova a răspuns solicitării Kievului, deși a fost un răspuns negativ. Radio Svoboda transmite că are la dispoziție textul documentului.

În documentul citat se spune că Rusia a avut „toate motivele” să respingă cererea Ucrainei deoarece aceasta ar conține „declarații provocatoare” cu privire la Crimeea. În continuare, Rusia susține că nu desfășoară nicio activitate militară neobișnuită pe teritoriul său și, prin urmare, prevederile documentului de la Viena sunt inaplicabile.

De asemenea, Moscova spune că peste 120 de mii de soldați ucraineni ar fi concentrați în regiunile Luhansk și Donețk, pregătiți pentru operațiuni de luptă. Cererea Ucrainei este descrisă ca o încercare de a distrage atenția „de la pregătirea unei soluții în forță pentru rezolvarea conflictului intern ucrainean”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, așteptat în vizită la Kiev

Olaf Scholz
Olaf Scholz

Olaf Scholz, cancelarul german, este așteptat să se întâlnească luni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Călătoria lui Scholz în Ucraina va fi urmată de o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, pe 15 februarie.

Duminică, Scholz a declarat că membrii NATO și Uniunea Europeană au pregătit deja „cu atenție” sancțiuni dure pe care „le putem pune imediat în vigoare” în cazul unei incursiuni în Ucraina.

Tot duminică, Statele Unite și-au mărit estimarea privind numărul de trupe rusești implicate în consolidarea militară din apropierea graniței cu Ucraina de la 100.000 la 130.000.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG