Linkuri accesibilitate

Sisteme antiaeriene S-400 desfășurate de Rusia în cadrul exercițiilor militare din Belarus, februarie 2022
Sisteme antiaeriene S-400 desfășurate de Rusia în cadrul exercițiilor militare din Belarus, februarie 2022

Criza din Ucraina. Olaf Scholz a reiterat la Kiev sprijinul țării sale pentru Ucraina

Rusia a mobilizat circa 130.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficiali americani au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”, dar încă mai speră că diplomația poate prevala.

  • Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat luni la Kiev sprijinul țării sale pentru Ucraina
  • Maia Sandu le-a spus ambasadorilor din țările UE acreditați la Chișinău că R. Moldova rămâne solidară cu Ucraina
  • Serghei Lavrov: În criza ucraineană există încă spațiu pentru diplomație
  • Lukașenka a spus la 14 februarie că se va întâlni cu Putin „în viitorul cel mai apropiat” pentru a decide „când, în ce condiții și după ce calendar” vor începe trupele rusești să părăsească Belarusul după exercițiile care ar urma să dureze până la 20 februarie
  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a sosit la Kiev
  • Președinta Maia Sandu declară că tensionarea situației de la frontiera Ucrainei „îngrijorează profund” Republica Moldova
  • Moscova răspunde Kievului: Rusia nu desfășoară nicio „activitate militară neobișnuită”
  • Convorbire Chișinău – Kiev despre masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei
  • SUA și Ucraina își reafirmă angajamentul pentru „diplomație” și „descurajare” ca răspuns la întărirea prezenţei militare ruseşti la frontierele Ucrainei
  • Ucraina cere o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor țări OSCE, în termen de 48 de ore

Ucraina cere o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor țări OSCE, în termen de 48 de ore

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba
Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba

Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre ale OSCE în termen de 48 de ore. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris duminică pe Twitter că întâlnirea a fost solicitată după ce Moscova nu a răspuns la cererea Kievului de a-i oferi „explicații detaliate” despre activitățile sale militare din apropierea teritoriului Ucrainei, în baza așa-numitului document de la Viena al OSCE din 2011, care conține un mecanism de reducere a riscurilor de securitate.

„Rusia nu a răspuns solicitării noastre făcută în baza Documentului de la Viena. Facem următorul pas. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia și toate statele participante în următoarele 48 de ore pentru a discuta despre întărirea și deplasarea trupelor rusești de-a lungul graniței noastre și în Crimeea ocupată temporar”, a declarat Kuleba într-un tweet. Kuleba a cerut Rusiei să-și îndeplinească angajamentele privind transparența militară pentru a reduce tensiunile și a spori securitatea pentru toate statele participante.

Pe 11 februarie, Kievul a cerut Moscovei să ofere explicații în decurs de 48 de ore cu privire la activitățile sale militare din apropierea graniței ucrainene.

Kremlinul nu a comentat deocamdată declarațiile lui Kuleba.

Pe 13 februarie s-a anunțat că și statele baltice au adresat o cerere similară către Belarus, unde au loc aplicații militare comune cu Rusia. Luni este programată o întâlnire pe marginea acestei cereri, se spune pe contul Twitter al președinției poloneze a OSCE. În cazul în care Rusia va accepta să participe la reuniune, aceasta va fi prezidată tot de către Polonia, iar în urma discuțiilor ar putea fi făcute recomandări pentru stabilizarea situației de la frontieră și încetarea activităților militare care au provocat îngrijorare.

Ucraina a raportat în repetate rânduri o întărire semnificativă a trupelor rusești la granița cu Rusia. Țări occidentale susțin că Moscova s-ar pregăti de un război pe scară largă cu Ucraina. Kremlinul respinge acuzațiile și spune că mișcarea trupelor este o chestiune internă, acuzând totodată Kievul că ar pregăti o ofensivă militară în regiunile estice ale Ucrainei, împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia.

Duminică, 13 februarie, consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, declarat din nou că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice zi”, dar și-a exprimat speranța că lucrurile pot fi rezolvate pe cale diplomatică.

Totodată, mai multe ambasade occidentale și-au retras personalul diplomatic neesențial și i-au avertizat pe cetățenii lor să părăsească Ucraina.

Între timp, autoritățile ucrainene și-au îndemnat populația să rămână calmă, iar la Kiev a avut o demonstrație față de agresiunea Rusiei.

SUA și Ucraina își reafirmă angajamentul pentru „diplomație” și „descurajare” ca răspuns la întărirea prezenţei militare ruseşti la frontierele Ucrainei

Președinții Volodimir Zelenski (stânga) și Joe Biden (dreapta)
Președinții Volodimir Zelenski (stânga) și Joe Biden (dreapta)


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele american Joe Biden au subliniat importanța continuării eforturilor diplomatice și a măsurilor de descurajare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei, se arată într-un comunicat al Casei Albe, difuzat după discuția telefonică a celor doi, din 13 februarie.

Biden și-a repetat angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și s-a angajat să „răspundă rapid” în cazul unei „noi agresiuni rusești împotriva Ucrainei”.

Serviciul de presă al lui Zelenski a anunțat că președintele ucrainean l-a invitat pe Biden să vină la Kiev „în zilele următoare”. „Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile (...) ar fi un semnal puternic și ar ajuta la stabilizarea situației”, a declarat Zelenski.

Conversația telefonică a avut loc în timp ce puterile occidentale au continuat să îl îndemne pe președintele rus Vladimir Putin să dezamorseze tensiunile, iar mai multe state și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul îngrijorărilor că Moscova ar putea fi în pragul unei acțiuni militare împotriva vecinului său. Mai multe, AICI.

Convorbire Chișinău – Kiev despre masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei

Nicu Popescu (stânga) și Dmitro Kuleba (dreapta)
Nicu Popescu (stânga) și Dmitro Kuleba (dreapta)

Ministrul de externe moldovean Nicu Popescu a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba duminică, în contextul situației regionale. Cei doi miniștri și-au exprimat îngrijorarea față de tensiunile crescânde urmare a concentrării de trupe ruse la granița cu Ucraina.

„Rămâne de neclintit sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor noastre recunoscute la nivel internațional”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Într-o declarație separată, ministerul a spus că misiunea diplomatică a Republicii Moldova la Kiev „dispune de planuri necesare de acțiuni” în cazul „evoluțiilor îngrijorătoare”, că cetățenii moldoveni din Ucraina pot suna în regim non stop la ambasadă pentru a se informa și că se „menține legătura permanentă cu cetățenii moldoveni participanți la Misiune specială de monitorizare a OSCE în Ucraina”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, așteptat în vizită la Kiev

Olaf Scholz
Olaf Scholz

Olaf Scholz, cancelarul german, este așteptat să se întâlnească luni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Călătoria lui Scholz în Ucraina va fi urmată de o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, pe 15 februarie.

Duminică, Scholz a declarat că membrii NATO și Uniunea Europeană au pregătit deja „cu atenție” sancțiuni dure pe care „le putem pune imediat în vigoare” în cazul unei incursiuni în Ucraina.

Tot duminică, Statele Unite și-au mărit estimarea privind numărul de trupe rusești implicate în consolidarea militară din apropierea graniței cu Ucraina de la 100.000 la 130.000.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG