Linkuri accesibilitate

Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022
Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022

Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți.

În zorii zilei de 24 februarie, armata rusă a atacat Ucraina la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. S-a relatat despre atacuri aeriene în cel puțin 25 de orașe, inclusiv Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți.

Conducerea Republicii Moldova a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, numit de președinta Maia Sandu „încălcare flagrantă a legilor internaționale”, exprimând disponibilitatea Moldovei de a primi refugiați. În seara zilei de joi, Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că situația din Zona de Securitate este „stabilă și controlată” și că autoritățile de la Tiraspol nu intenționează să declare stare de urgență. Autoritățile de la Chișinău au dezmințit la rândul lor informațiile de pe rețele, că Ucraina ar fi atacată dinspre Transnistria.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul rusesc din Ucraina, numindu-l „neprovocat și nejustificat”, și a promis că Rusia va trebui să dea socoteală în fața comunității internaționale. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

17:32 24.2.2022
Protest la Ambasada Federației Ruse
Protest la Ambasada Federației Ruse

Câteva zeci de persoane au organizat astăzi în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău un „Protest pentru pace”, în semn de solidaritate cu locuitorii Ucrainei.

17:05 24.2.2022

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că va merge astăzi în parlament pentru a cere introducerea stării de urgență pe 60 de zile, începând din 24 februarie. Acest regim special, a spus șefa guvernului, se referă la condiții speciale de intrare și ieșire din țară, precum și va permite gestionarea mai bună a fluxurilor de refugiați din Ucraina. Starea de urgență se introduce cu aprobarea Parlamentului, care ar urma să se întrunească în ședință vineri. Președintele legislativului, Igor Grosu, se afla joi „blocat” la Baku, Azerbaidjan, din cauza escaladării crizei ucrainene, dar și-a exprimat speranța să revină acasă cât mai curând.

17:03 24.2.2022

100 de dolari de la Palanca la Chișinău

Refugiați ucraineni traversează pe jos frontiera, intrând în R. Moldova pe la punctul de trecere de la Palanca, dar nu au cu ce se deplasa mai departe spre Chișinău. Nu există transport organizat. Corespondentul Europei Libere la fața locului, Nicu Gușan, relatează că au apărut mașini de ocazie care cer până la o sută de dolari pentru drumul la Chișinău.

Refugiați ucraineni la Palanca
Refugiați ucraineni la Palanca

16:52 24.2.2022

Pe fondul agravării situației din Ucraina, președinta Maia Sandu a avut joi o rară întâlnire comună cu reprezentanții celor mai puternice partide parlamentare: PAS și PSRM, cerându-le să coopereze pentru „asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova”. Președinta a cerut de asemenea celor două formațiuni, una pro-europeană, alta pro-rusă, să ajute la „descurajarea discursului de ură și război” care ar putea diviza cetățenii Moldovei în acest moment critic. Mai devreme socialiștii anunțau într-un comunicat de presă că sunt gata să coopereze cu puterea în interesul cetățenilor, pe care îi asigurau că nu sunt motive de neliniște dacă Moldova nu renunță la statutul său de neutralitate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG