Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:03 29.3.2020

Coronavirus: Andriy Shevchenko compară situația cu dezastrul de la Cernobîl

În timp ce Italia a anunțat sâmbătă 889 de morți, ceea ce a dus numărul de decese la 10.023 de la începutul pandemiei, Andriy Shevchenko, fostul atacant al lui AC Milan, a ținut să aducă un mesaj de susținere pentru personalul medical. "Voi sunteți adevărații eroi ai timpurilor noastre", a spus actualul selecționer al Ucraine.

Aflat în prezent în izolare la Londra, Shevchenko a comparat situația actuală cu dezastrul de la Cernobîl din 1986. Născut la Dvirkivschyna, un sat din apropierea Kievului, el avea 9 ani în timpul acelui dezastru nuclear.

"A fost un moment asemănător. Singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să evităm comportamentele stupide. Niciunul dintre noi nu poate fi sigur că nu are virusul. Nu trebuie să ieșim, nu trebuie să ne gândim doar la noi înșine, ci mai ales la cei pentru care infecția ar fi o problemă mai mare. Hai, Italia! Vom ieși din asta împreună a mai spus ucraineanul.

21:06 28.3.2020

Coronavirus: Peste 300 de persoane infectate

Rata de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus în Ucraina este în creştere, în ultimele 24 de ore fiind confirmate peste 90 de cazuri.

Astfel, potrivit datelor furnizate vineri seară de Ministerul Sănătăţii de la Kiev, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 310, cele mai multe cazuri fiind confirmate în regiunea Cernăuţi (47) şi în capitala Ucrainei (47). De asemenea, de la începutul epidemiei, cinci persoane au murit în Ucraina din cauza COVID-19, în timp ce primul pacient infectat, un bărbat din Cernăuţi, s-a vindecat şi a fost deja externat din spital.

În acest context, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat înăsprirea măsurilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, prin închiderea graniţelor Ucrainei, începând cu seara zilei de 27 martie. Anterior, pe 25 martie, Guvernul Ucrainei a extins aria de aplicare a stării de urgenţă în toată ţara, în condiţiile în care, anterior, măsura respectivă viza doar câteva regiuni.

Astfel, starea de urgenţă a fost instituită pe o perioadă de 30 de zile – până la 24 aprilie 2020, iar starea de carantină, de asemenea, s-a prelungit cu 30 de zile în toată Ucraina.

14:00 27.3.2020

Consiliul Europei cere Ucrainei să intensifice eforturile anticorupție

Organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO, a publicat concluziile sale cu privire la implementarea de către Ucraina a reformelor care vizează prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Documentul constată un nivel scăzut al luptei anticorupție în Ucraina și neîndeplinirea promisiunilor asumate de partea ucraineană.

Dintre cele 31 de recomandări, Ucraina a respectat pe deplin doar cinci, 15 au fost implementate parțial și 11 nu au fost deloc implementate.

GRECO menţionează că, până în 2019, legislativul ucrainean a avut „câteva inițiative pentru implementarea recomandărilor”, dar cele mai multe dintre acestea au fost „uitate” după alegerea unui nou parlament în vara anului 2019.

Totodată, GRECO aminteşte că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a iniţiat proiecte de lege importante pentru lupta împotriva corupției, un exemplu fiind noua lege privind reluarea activităţii Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, care a intrat în vigoare în octombrie 2019.

De asemenea, organismul anticorupție al Consiliului Europei apreciază faptul că Ucraina a revenit asupra incriminării îmbogățirii ilicite, a consolidat cadrul legal de protecție a denunțătorilor și a înfiinţat o instanță anticorupție.

Cu toate acestea, nu s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește adoptarea unui cod de conduită pentru parlamentari, în special restricții privind implicarea membrilor parlamentului în afaceri.

Modificarea constituțională din septembrie 2019 privind eliminarea imunității procesuale a parlamentarilor, de asemenea, a fost evaluată pozitiv de către GRECO, însă se atrage atenţia asupra faptului că aceasta nu a fost pusă în practică.

Astfel, GRECO a solicitat autorităților ucrainene să intensifice eforturile de combatere a corupției şi să transmită un raport referitor la punerea în aplicare a recomandărilor până la 30 iunie 2021.

22:33 26.3.2020

Putin a propus azi la summitul G20 un ''moratoriu'' asupra sancţiunilor

Vladimir Putin a propus joi, în contextul crizei economice provocate de propagarea noului tip de coronavirus, un "moratoriu" asupra sancţiunilor economice impuse mai multor ţări, printre care şi Rusiei.

"În varianta ideală, ar trebui introdus un moratoriu comun asupra restricţiilor ce vizează bunurile esenţiale şi tranzacţiile financiare pentru achiziţia lor", a declarat Putin în timpul discursului său la summitul ţărilor din G20.

"Până la urmă, aceasta este o problemă de viaţă sau de moarte a oamenilor, o problemă strict umanitară", a subliniat şeful statului rus, estimând că "războaiele comerciale şi sancţiunile agravează criza" cauzată de COVID-19.

De asemenea, liderul rus a propus înfiinţarea de "culoare verzi la adăpost de războaie comerciale şi de sancţiuni", pentru aprovizionarea cu medicamente, produse alimentare, echipamente şi tehnologii.

Moscova militează și pentru îmblânzirea sancţiunilor SUA împotriva Iranului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG