Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:23 21.1.2020

Iranul dezminte că va trimite în străinătate cutiile negre ale avionului doborât

Iranul încearcă să examineze cutiile negre ale avionului de linie ucrainean care a fost doborât luna aceasta, a spus un oficial agenției de presă Irna, la o zi după ce o altă agenție de știri relata că autoritățile vor trimite înregistrările de zbor Ucrainei.

”Încercăm să citim cutiile negre aici în Iran. Altfel, opțiunile noastre sunt Ucraina și Franța, dar nu a fost luată nicio decizie până acum pentru a le trimite în altă țară”, a declarat Hassan Rezaifar, directorul de la Organizația Aviatică Civilă însărcinat cu anchetarea accidentului.

Același oficial a fost citat de agenția Tasnim spunând sâmbătă că ”folosind expertiza țărilor Franța, Canada și America vom încerca să citim (datele de zbor înregistrate) la Kiev”.

”Dacă acest efort este fără succes, cutia neagră va fi trimisă în Franța”, a adăugat el, care a subliniat că cutiile negre nu vor fi citite în Iran, potrivit Tasnim.

Partea ucraineană a acuzat, vineri, că nu a primit răspunsuri la două solicitări adresate Iranului, în care cere să i se permită accesul la cutiile negre ale avionului, a scris ziarul Evropeiska Pravda, citând o declaraţie făcută de Polina Cij, șefa Departamentului de Cooperare Juridică Internațională de pe lângă Procuratura Generală de la Kiev, citează Rador.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională și apărare, Cij a menționat că, după ce partea iraniană a anunţat că înregistratoarele de zbor ale avionului prăbuşit sunt atât de deteriorate încât nu pot fi deschise decât în anumite condiții de laborator, într-o altă țară, Ucraina a propus laboratorul său "Sikorski", situat în Kiev.

11:51 22.1.2020

Senatul SUA respinge cererile democraţilor în procesul despre legăturile lui Trump cu Ucraina

Senatul american controlat de republicani a respins două eforturi ale democraţilor de a obţine documente şi dovezi în procesul de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, un semn că procedura ar putea avansa în condiţii favorabile pentru Trump.

Pe măsură ce cel de-al treilea proces de inculpare a preşedintelui din istoria SUA a început cu seriozitate, senatorii au votat cu 53 la 47 pentru a bloca două moţiuni depuse de liderul democrat Chuck Schumer pentru a ceda dovezi şi documente de la Casa Albă şi Departamentul de Stat legate de legăturile lui Trump cu Ucraina.

După cel de-al doilea vot, Schumer a oferit o a treia moţiune pentru obţinerea de documente, de data aceasta de la Oficiul de Management şi Buget al Casei Albe.

Democraţii au cerut Senatului să-l înlăture pe Trump din funcţie pentru presiunea exercitată asupra Ucrainei pentru a-l cerceta pe fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, un rival politic, pentru ca apoi să împiedice ancheta în acest sens.

Trump, care a fost condamnat luna trecută de Camera Reprezentanţilor, care este controlată de democraţi, sub acuzaţia de abuz de putere şi de obstrucţionarea Congresului, neagă orice infracţiune şi descrie inculparea sa ca pe o farsă pentru a-l împiedica să obţină un mou mandat de preşedinte al SUA la alegerile de la finalul acestui an.

În timpul dezbaterilor, principalul apărător legal al lui Trump a atacat cazul ca fiind fără temei, iar un parlamentar democrat de top a declarat că există dovezi „copleşitoare” de infracţiuni.

Avocatul Casei Albe, Pat Cipollone, care conduce apărarea lui Trump, a atacat fundamentarea acuzaţiilor împotriva preşedintelui republican şi a spus că democraţii nu s-au apropiat de respectarea standardului Constituţiei SUA pentru acţiune în justiţie.

"Singura concluzie va fi că preşedintele nu a făcut absolut nimic rău", a spus Cipollone, în timp ce a susţinut în favoarea propunerii lui McConnell de a decide dacă va permite mai mulţi martori sau documente ulterior în proces.

Reprezentantul democrat Adam Schiff, care a ajutat la încuviinţarea anchetei de către Cameră, a rezumat acuzaţiile împotriva lui Trump şi a spus că preşedintele a avut „o conduită necorespunzătoare constituţională care să justifice acuzarea.”

Schiff a spus că, deşi dovezile împotriva lui Trump au fost „deja copleşitoare”, mărturia suplimentară a martorilor este necesară pentru a arăta întinderea deplină a comportamentului incorect din partea preşedintelui şi a celor din jurul său.

Democraţii doresc să depună mărturie un număr de actuali şi foşti oficiali ai administraţiei Trump, inclusiv fostul consilier pentru Securitate Naţională al lui Trump, John Bolton.

"Pentru toate apelurile şi indicarea de la sfatul preşedintelui, nu am auzit un singur argument pe fondul motivului pentru care nu ar trebui să existe documentele şi martorii solicitaţi în acest proces", a spus Schumer.

Senatorii republicani nu au exclus posibilitatea de a depune mărturii şi dovezi suplimentare, cu voturi probabile ulterior în proces, după zile de deschidere a argumentelor şi a întrebărilor senatorilor.

13:56 23.1.2020

Zelenski spune că ''Bucovina de Nord a fost ocupată de români''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un apel la solidaritate adresat conaţionalilor săi, într-un discurs cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei, în care susţine, printre altele, că ''Bucovina de Nord a fost ocupată de români'', potrivit discursului în limba engleză postat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.

  • ''Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. "Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate". Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană - n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale - n.r.) pe 22 ianuarie 1919, în piaţa Sofia din Kiev.
  • În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.
  • Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.
  • Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici'', a afirmat președintele Ucrainei.

El a spus că astăzi sensul unei naţiuni ca întreg este dat nu doar de tradiţii, cultură şi religie comune, ci şi de valori precum integritatea, onestitatea, toleranţa, libertatea, democraţia, dorinţa de prosperitate, respectarea legii, a proprietăţii private şi a celui de lângă tine.

  • ''Sunt ucrainean. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să îmi protejez patria când este nevoie. Sunt un model de comportament pentru spaţiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protejarea libertăţii de exprimare, statul de drept, societatea civilă, toleranţă zero pentru corupţie. Sunt ucrainean. Pentru că sunt un cetăţean responsabil. Îmi plătesc taxele.
  • Nu trec pe roșu, parchez regulamentar, nu conduc niciodată băut. Îmi pasă de mediu. Învăț să gândesc critic. Sunt ucrainean - pentru că suntem cei mai buni în sport, știință, IT. Trăiesc un stil de viață sănătos. Studiez limbi străine. Susțin egalitatea de șanse între bărbați și femei. Respect drepturile tuturor minorităților naționale și ale tuturor religiilor.
  • Această listă poate continua. Și fiecare ucrainean trebuie să facă acest lucru pentru a fi competitiv în lumea modernă. Și pentru ucraineni să devină cei mai buni pe viitor. Da, acesta este un vis. Dar un vis împărtășit a fost întotdeauna un motor pentru noi'', a declarat preşedintele ucrainean.
  • ''Compatrioţi ucraineni! Pentru a fi puternici, trebuie să fim uniţi. Pentru a deveni uniţi, trebuie să fim puternici. Să ţinem minte asta! Felicitări! O Zi fericită a unităţii Ucrainei!'', și-a încheiat discursul Volodimir Zelenski.
13:25 25.1.2020

Înregistrarea audio în care Donald Trump pare să ceară demiterea ambasadorului SUA în Ucraina: „Scapă de ea!”

Vocea preşedintele american Donald Trump apare într-o înregistrare audio din 2018 în care se pare că cere demiterea ambasadorului SUA de atunci în Ucraina, o figură cheie în seria evenimentelor care au condus la inculparea sa.

Înregistrarea prezintă o voce care seamănă cu cea a lui Trump care se afla în aprilie 2018 la o cină cu mai mulţi invitaţi, inclusiv Lev Parnas, fostul asociat al avocatului său, Rudy Giuliani, a informat ABC, citând surse familiare cu înregistrarea.

„Scapă de ea! Dă-o afară mâine. Nu-mi pasă. Dă-o afară mâine. Dă-o afară. Bine? Fă-o.", spune vocea, potrivit ABC.

Dacă este autentică, înregistrarea ar consolida argumentul democraţilor potrivit cărora asociaţii lui Trump au petrecut aproape un an încercând să o demită pe ambasadoarea Marie Yovanovich pentru că au văzut-o ca pe un obstacol în eforturile lor de a presiona Ucraina pentru investigarea rivalului său politic, Joe Biden.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG