Kremlinul critică afirmaţiile ''insultătoare'' ale lui Zelenski
Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa lui Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, 'complotând' cu naziştii la invadarea Poloniei în 1939.
'Nu putem accepta o astfel de declaraţie, aceasta este falsă şi insultătoare faţă de memoria bunicilor noştri', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cursul unei conferinţe de presă.
Aceste critici ale Moscovei faţă de Kiev intervin după câteva luni de destindere între cele două ţări, ale căror relaţii s-au deteriorat fără precedent de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. În plus, Ucraina acuză în mod special Rusia, în pofida tuturor negărilor acesteia, că îi sprijină îndeosebi militar pe separatiştii proruşi în conflictul din Donbas (est), soldat deja cu 13.000 de morţi, conform datelor ONU.
Varşovia şi Moscova, care au relaţii tensionate de ani de zile, şi-au intensificat în ultimele săptămâni atacurile verbale legate de anumite episoade din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum invadarea Poloniei de către URSS la 17 septembrie 1939 în urma pactului Ribbentrop-Molotov, după ce armata nazistă invadase Polonia la 1 septembrie acelaşi an, sau eliberarea Varşoviei.
La ceremoniile din Polonia, luni, dedicate eliberării lagărului de concentrare Auschwitz de către Armata Roşie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat sprijinul pentru Varşovia.
'Polonia şi poporul polonez au resimţit primii consecinţele complotului criminal între cele două regimuri totalitare. Aceasta a condus la cel de-al Doilea Război Mondial şi le-a permis naziştilor să declanşeze mecanismele Holocaustului', a spus el.
Această declaraţie urmează celei a premierului polonez Mateusz Morawiecki de la sfârşitul lunii decembrie împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, după ce acesta acuzase Polonia de complicitate cu Hitler. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, chiar a boicotat ceremoniile consacrate eliberării lagărului de concentrare Auschwitz organizate săptămâna trecută în Israel, din cauza prezenţei preşedintelui rus la acestea.
Putin şi-a înmulţit în ultimele săptămâni atacurile împotriva a ceea ce el consideră 'falsificarea' istoriei, minimalizând în special protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, şi care a condus la împărţirea între sovietici şi nazişti a unei părţi din Europa de Est, între care şi Polonia.
Putin a criticat totodată o recentă rezoluţie a Parlamentului European care denunţa această invazie coordonată a URSS şi Germaniei naziste.
Pompeo: SUA va continua să ofere sprijin Ucrainei
Administraţia Donald Trump va continua să ofere susţinere Ucrainei, a declarat, la Kiev, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, părând să respingă acuzaţiile că Washingtonul ar fi condiţionat politic asistenţa financiară acordată Kievului.
"Statele Unite consideră curajoasă lupta Ucrainei pentru libertate, democraţie şi prosperitate. Angajamentul nostru în sprijinul Ucrainei va fi constant", a declarat Mike Pompeo în cursul întrevederii pe care a avut-o la Kiev cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
"Statele Unite înţeleg că Ucraina este o ţară importantă. Nu este doar în inima geografică a Europei, se află la confluenţa libertăţii cu autoritarismul în estul Europei. Câmpurile Ucrainei aprovizionează continentul european, iar gazoductele care traversează ţara ţin Europa caldă în timpul iernii", a subliniat Mike Pompeo, citat de agenţia Associated Press.
Secretarul de Stat american a părut să respingă principala acuzaţie care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, în procedura demiterii - condiţionarea asistenţei oferite Ucrainei de investigarea adversarilor polittici. Întrebat de ce nu a fost invitat la Washington preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, Mike Pompeo a răspuns: "Pur şi simplu nu a fost cazul. Vom găsi momentul potrivit, oportunitatea adecvată pentru o astfel de vizită". Potrivit unor presei americane, Donald Trump a condiţionat vizita lui Volodimir Zelenski la Washington de o investigaţie care să vizeze adversari politici.
Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, l-a inculpat pe preşedintele Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.
Situația pe front astăzi în Donbas
Erdogan și Zelenski s-au întâlnit ieri la Kiev
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski, unde au discutat despre dezvoltarea relaţiilor comeciale între Turcia şi Ucraina.
Potrivit cabinetului preşedintelui ucrainean, cei doi s-au întâlnit pentru a discuta despre "parteneriatul strategic şi cooperarea în toate domeniile".
Erdogan, care a încercat dezvoltarea relaţiilor cu Rusia în ultimii ani, s-a opus anexării peninsulei Crimeea de către aceasta în 2014.