Poroșenko vrea o misiune armată OSCE în estul Ucrainei
Intr-o discuție telefonică, sâmbătă, cu Anglea Merkel și Francois Hollande, Petro Poroșenko i-a cerut încă o dată lui Merkel să ia o decizie în legătură cu cererea sa ca o misiune OSCE înarmată să fie trimisă în regiunile separatiste.
Germania deține actualmente președinția rotativă a OSCE.
Observatorii OSCE sunt supuși în mod regulat unor atacuri și intimidări în estul Ucrainei.
Mustafa Gemilev a sosit la Istanbul pentru Summitul umanitar mondial
Mustafa Gemilev, fostul președinte al parlamentului tătarilor din Crimeea, Mejlis, dizolvat de noile autorități ruse, se află în Istanbul pentru a participa la Summitul umanitar mondial.
Un fost dizident sovietic, Mustafa Gemilev trăiește actualmente în Ucraina propriu-zisă, după ce a primit interdicție de a se întoarce in Crimeea vreme de cinci ani.
Gemilev a criticat în permanență noul guvern pro-rus din Crimeea și a spus că mulți tătari și-au pierdut slujbele, după ce au refuzat să facă cerere de pașaport rusesc.
Rusia a anunţat Naţiunile Unite că nu se va considera legată de deciziile viitorului Summit umanitar mondial prevăzut a avea loc pe 23 şi 24 mai, la Istanbul.
Intr-o scrisoare adresată secretariatului ONU, trimisă săptămâna trecută, Moscova critică demersurile în perspectiva summitului şi îşi exprimă ''profunda decepţie'' privind faptul că sugestiile părţii ruse nu au fost luate în considerare.
Rusia va participa la reuniune doar cu o delegaţie de rang inferior.
Poroșenko discută cu Putin, Merkel și Hollande
Petro Poroșenko a discutat la telefon cu președinții Franței, Rusiei și cancelara Germaniei, în așa-numitul „format Normandia", despre modalitatea aplicării acordurilor de la Minsk în legătură cu încetarea luptelor în estul Ucrainei.
Cei patru lideri au căzut de acord că măsurile care trebuie luate sunt „retragerea armelor și planificarea dezangajării forțelor, eliberarea prizonierilor" și crearea condițiilor pentru organizarea de alegeri locale în estul Ucrainei, „cu respectarea legii ucrainene și a standardelor OSCE".
Această convorbire în "format Normandia" a avut loc în vreme ce armata ucraineană a anunțat luni că un soldat ucrainean a fost ucis, iar alți trei răniți după un atac cu proiectile în estul separatist al țării.
Franța acordă o viză unui ministru rus aflat pe lista neagră a UE
Franța i-a acordat o viză ministrului rus al agriculturii Aleksandr Tkacev, deși acesta se află pe lista neagră a UE stabilită după anexarea Crimeei.
In ianuarie, Germania refuzase să-i acorde o viză lui Tkacev.
Nu este limpede de ce Franța i-a acordat lui Tkacev o viză. Acesta participă la o conferință în Paris.
Luna trecută, camera inferioară a parlamentului francez a votat în favoarea ridicării sancțiunilor UE impuse Rusiei. Deși guvernul socialist poate să nu țină seama de vot, semnalul politic a fost puternic.