Linkuri accesibilitate

Criza politică din Bulgaria se agravează


Partidul socialist – al treilea ca număr de deputați, va încerca formarea guvernului cu cel de al treilea și ultim mandat oferit de președintele Rumen Radev în cadrul actualei legislaturi.

Criza politică din Bulgaria se agravează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

În cursul săptămânii vor avea loc întâlnirile liderului socialist Kornelia Ninova cu președinții celor trei formațiuni zise ale protestului anti-Borisov – ITN (Există un astfel de popor) al showmanului de televiziune Slavi Trifonov, „Bulgaria democrată” și coaliția INI („Ridică te! Noi venim!”).

Ninova a avertizat – „Ne aflăm în fața unor crize la care trebuie să răspundem cu calm și rațiune prin formarea unui guvern, fie de scurtă durată”.

Până joi va putea fi convenit numele viitorului prim-ministru. Ninova a propus ca acest post să nu fie ocupat de o personalitate politică ci de un expert neutru.

Alți lideri de partid au avertizat că încercarea socialiștilor este sortită eșecului după ce în ultimul său interviu Slavi Trifonov, președintele ITN, a declarat că partidul cu cel mai mare număr de deputați a ales alternativa alegerilor anticipate.

Armand Babikian de la coaliția INI a spus că seria de întălniri va fi dedicată în primul rând actualizării bugetului, la baza proiectului elaborat de guvernul interimar și eventual – a dizolvării parchetului și a tribunalului specializat anticorupție acuzate că au devenit unelte ale ex-premierului Borisov.

Legat de aceasta Ninova a anunțat că indiferent de rezultatul întălnirilor sale, cel de al treilea mandat de formare a guvernului nu va fi înapoiat președintelui mai devreme de 15 septembrie.

„Bulgaria democrată” a anunțat deja că nu va sprijini un guvern pe mandatul partidului socialist.

Ex-premierul Borisov a cerut dizolvarea cât mai rapidă a parlamentului. Deputații săi au votat la prima lectură împotriva actualizării bugetului.

Borisov a declarat „Nu vom avea un guvern normal până când dictatorul Radev nu va fi reales președinte.”

Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, ca și GERB, nu a fost invitată la tratative de Ninova.

Președintele Rumen Radev a adresat un apel formațiunilor parlamentare să-și asume responsabilitatea pentru un nou guvern.

Un ultim sondaj arată că partidele zise ale protestului, cu exepția „Bulgariei democrate”, pierd în popularitate, PSB crește puțin iar GERB revine în primul loc. Partidul prorusesc „Renaștere” va putea trece pragul parlamentar de 4 procente complicând și mai mult ieșiirea din actuala criza politică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG