Linkuri accesibilitate

Un posibil val de imigranți afgani alarmează Bulgaria, după Turcia și Grecia


Refugiați și migranți, dormind la marginea unui drum, pe insula Lesbos, Grecia
Refugiați și migranți, dormind la marginea unui drum, pe insula Lesbos, Grecia

Pe fundalul unor îngrijorări europene tot mai mari în legătură cu un posibil val de imigranți din Afganistan, Bulgaria a anunțat că își întărește granița cu Grecia, unde trimite sute de militari adiționali, între 400 și 700.

Preluarea controlului în cea mai mare parte a Afganistanului de către talibani a trezit mari temeri că Europa se poate confrunta cu o criză a imigranților asemănătoare celei din 2015. Atunci, în Uniunea Europeană au ajuns peste 1 milion de persoane care fugeau de război și sărăcie mai ales din Siria și alte țări din Orientul Mijlociu.

„Presiunea asupra frontierei bulgare este în creștere, ceea ce obligă guvernul să acționeze”, a declarat ministrul bulgar al apărării, Gheorghi Panaiotov, potrivit unui comunicat.

Migranți la granița Turciei cu Bulgaria (arhivă)
Migranți la granița Turciei cu Bulgaria (arhivă)

Soldații adiționali vor fi pregătiți să acorde sprijin polițiștilor și jandarmilor la punctele de trecere ale frontierei bulgare, să „construiască bariere” și să participe la supravegherea graniței, a mai spus ministrul apărării de la Sofia.

Subliniind îngrijorările europene cu privire la imigranții afgani, președinția slovenă a Uniunii Europene a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor de interne ai blocului comunitar, care va avea loc la Bruxelles la 31 august.

Grecia, dar și Turcia, care nu este membră a Uniunii Europene, au început deja să coordoneze un răspuns comun și și-au fortificat granițele.

Actualmente, Turcia găzduiește aproape 4 milioane de refugiați sirieni și 300 de mii de afgani veniți în majoritatea lor cu valul precedent al migrației.

Turcia a lăsat inițial imigranții să treacă mai departe către Grecia, care devenise pentru ei principalul punct de intrare în Uniunea Europeană. Dar valul sosirilor scăzut în 2016, când Uniunea Europeană s-a înțeles cu Turcia că aceasta va opri fluxul imigranților în schimbul unor ajutoare de miliarde de euro.

În anticiparea unui nou val, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat acum însă că țara nu și-a asumat vreo responsabilitate permanentă să devină „depozit de refugiați” pentru Europa.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG