Linkuri accesibilitate

„Criza rachetelor” din 1962 și fabula lui Hrușciov cu „cei doi țapi” de pe puntea deasupra prăpastiei (IV)


N. Hrușciov la tribuna sesiunii Sovietului Suprem al URSS, decembrie 1962
N. Hrușciov la tribuna sesiunii Sovietului Suprem al URSS, decembrie 1962

Despre rachetele sovietice ajunse în Cuba, în URSS a început să se vorbească doar după ce însuși N. Hrușciov a vorbit despre acestea la sesiunea Sovietului Suprem de la Moscova, din 12 decembrie 1962.

Deloc întâmplător, în mesajele pe care Hrușciov le-a adresat lui Kennedy pe durata crizei nu s-a spus nimic despre rachete, ci exclusiv despre „mijloacele noastre din Cuba”.

Taina rachetelor, însă, se răsuflase și conducerea de la Kremlin se afla în fața unui fapt larg cunoscut.

Președintele american John Kennedy (d) și liderul URSS Nikita Hrușciov (s) la Viena (3 iunie 1961), cu un an înainte de începutul crizei rachetelor cubaneze din 1962
Președintele american John Kennedy (d) și liderul URSS Nikita Hrușciov (s) la Viena (3 iunie 1961), cu un an înainte de începutul crizei rachetelor cubaneze din 1962

Deși a rostit un discurs întins la sesiune despre criza rachetelor, Hrușciov n-a suflat o vorbă despre cine, în realitate, o provocase. Vinovate erau, ca întotdeauna, „forțele reacționare” din Statele Unite ale Americii, puse cu sete la zid de liderul comunist.

În cea ce privește rachetele, Hrușciov s-a referit când la „câteva zeci de rachete balistice cu rază medie de acțiune”, când la „un număr nu prea mare de rachete cu rază de acțiune medie” sau la „vreo patru duzine de rachete” transportate peste Ocean, în scopul apărării Cubei.

El n-a recunoscut că acele rachete erau dotate și cu focoase nucleare, dar a vorbit în același context despre pericolul unui război termonuclear între URSS și SUA.

Se ajunsese pe marginea prăpastiei. Ne-am fi asemuit „celor doi țapi din poveste”, recunoștea Hrușciov, care, nedorind să cedeze nici unul, nici altul, s-au împins cap în cap pe punte, până când au căzut ambii în hăul prăpastiei.

Morala fabulei sale era că cele două supraputeri, SUA și URSS, au făcut la timp un pas înapoi, evitând războiul și salvând pacea.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG