Linkuri accesibilitate

Cronica unei viitoare vizite: Nicu Popescu la Moscova


Serghei Lavrov și Nicu Popescu față în față la Moscova în septembrie 2019
Serghei Lavrov și Nicu Popescu față în față la Moscova în septembrie 2019

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu va călători săptămâna viitoare la Moscova pentru convorbiri cu șeful diplomației ruse Sergei Lavrov. Nu e prima vizită în Rusia a unui oficial moldovean din noul guvern – au mai fost vicepremierul Andrei Spînu și deja fostul vicepremier Vladislav Kulminski, dar prima a lui Popescu în acest al doilea mandat al său la cârma politicii externe moldovene. Ce așteptări există? S-a interesat Liliana Barbăroșie

Cronica unei viitoare vizite: Nicu Popescu la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00

Vizita fusese anunțată înainte de declanșarea la Chișinău a crizei energetice, în care furnizorul rus controlat de stat Gazprom mai întâi îi limitase Republicii Moldova cu o treime livrările de gaze, dar a semnat după aceea un nou acord cu distribuitorul local Moldovagaz, în baza căruia i-a asigurat livrările pentru următorii cinci ani.

Observatorii continuă să aibă păreri împărțite despre avantajele înțelegerii, unii împărtășind optimismul guvernului moldovean, care spune că a obținut prețuri mai bune decât se putea spera în contextul unei scumpiri fără precedent a agenților energetici, alții vorbind însă despre o concesie în fața Rusiei, aceea de a accepta să amâne cu un an punerea în aplicare a anumitor prevederi din Pachetul 3 energetic european, care afectează în sens negativ interesele furnizorului rus.

Noul contract pe gaze, încheiat la Sankt Petersburg în ultimele zile ale lunii octombrie, nu a exclus totuși nevoia reglementării unei imense datorii istorice, pe care Gazprom o estimează la 709 milioane de dolari, despre care Chișinăul spune însă că ar trebui mai întâi să fie supusă unui audit.

Discuțiile despre reglementarea datoriei, dar și despre un eventual acord moldo-rus în domeniul energetic, ar urma să înceapă până la sfârșitul anului, pentru aceasta urmând să fie convocată comisia interguvernamentală moldo-rusă.

Așa că un punct important, avansat pe parcursul pregătirii vizitei la Moscova pe agenda șefului diplomației moldovene, ar putea fi tocmai pregătirea acestei reuniuni. Ambele acorduri, cel vizând auditarea datoriei, și cel pe domeniul energetic, se pot dovedi a fi ținte dificile de atins pentru guvernul moldovean, anticipează pe de altă parte analiștii, iar potrivit unuia dintre ei, Iulian Groza, directorul Institutului de Politici și Reforme Europene, asta pentru că se referă, ambele, la subiecte grave de disensiuni - o datorie de sute de milioane pretinsă de Gazprom malului drept al Nistrului, dar și alta, de zece ori mai mare, atribuită oficial doar malului stâng:

„De mulți ani, Kremlinul subvenționează regiunea transnistreană, dar până la moment oricum se contabilizează aceste datorii, cel puțin formal, în contul Moldovagaz. Este o chestiune comercială care trebuie reglementată prin înțelegeri între Moldovagaz și Gazprom, dar înțelegem foarte bine și implică și nu aspect care trebuie discutat și la nivel politic.”

Discuții complicate lui Nicu Popescu la Moscova îi prevestește și Anatol Țăranu, un fost ambasador moldovean în Rusia, care spune că noile autorități pro-europene de la Chișinău și-ar dori, potrivit aparențelor, să-și mențină netensionate relațiile cu Kremlinul, pentru a se putea dedica pe deplin reformelor interne, dar în recenta criză energetică, crede Țăranu, Rusia ar fi demonstrat că ar avea alte planuri, că de altfel de ce i-ar fi limitat livrările, forțând Chișinăul să caute soluții de avarie oriunde în Occident:

„Rușii, prin această criză, au demonstrat că nu sunt gata să meargă la o relație amicală cu R. Moldova, ci sunt gata să meargă la tactica de șoc, pentru că acest contract e în avantajul Rusiei și mai puțin al R. Moldova. Și atunci sarcina dlui Popescu e să mențină această situație de relativă liniște într-un conflict latent, ca el să nu ia proporții violente.”

Nicu Popescu va ajunge la Moscova marți, 16 noiembrie, iar în pregătirea călătoriei s-a văzut la Chișinău cu ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov. La trei luni de la învestire, guvernul moldovean nu a reușit deocamdată să decidă cu cine să-i înlocuiască pe șefii de misiuni diplomatice în mai multe capitale importante, inclusiv cea rusă, așa că numele noului ambasador ar putea fi un alt subiect de discuție în actuala vizită.

În acest caz anume ambasada moldoveană a rămas fără șef, aparent din motive care nu țin neapărat de diplomație, pentru că rechemarea fostului ambasador s-a produs în urma unui scandal declanșat de acuzații privind o posibilă hărțuire sexuală de care ar fi vinovat.

XS
SM
MD
LG