Linkuri accesibilitate

Crucea Roșie condamnă atacul în urma căruia au fost uciși prizonieri de război ucraineni


După atacarea închisorii Olenivka

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a condamnat atacul asupra locului de detenție unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși săptămâna aceasta, pe teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei.

Într-o declarație publicată pe 31 iulie, Crucea Roșie a precizat că nu a primit încă permisiunea de a vizita închisoarea din Olenivka, unde a avut loc atacul. Crucea Roșie a cerut ca atacul să fie investigat în mod imparțial, dar adaugă în comunicatul oficial că nu este organizația mandatată să efectueze o astfel de anchetă.

„Familiile trebuie să primească de urgență vești și răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu cei dragi lor", a declarat CICR. „Părțile trebuie să facă tot ce le stă în putere, inclusiv prin intermediul unor anchete imparțiale, pentru a ajuta la determinarea faptelor din spatele atacului și pentru a aduce claritate în această problemă. Cu toate acestea, nu este rolul sau mandatul CICR să efectueze investigații publice privind presupuse crime de război", a adăugat acesta.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de vinovăție în atacul care a ucis zeci de prizonieri ucraineni în orașul Olenivka, aflat pe linia de front a conflictului. Ministerul rus al Apărării a invitat Națiunile Unite și CICR să investigheze închisoarea din teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei. „Rusia a invitat în mod oficial experții ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii să se angajeze într-o anchetă imparțială privind un atac asupra unui centru de detenție preventivă din Olenivka, care a ucis un număr mare de prizonieri de război ucraineni", a precizat ministerul rus al Apărării într-o declarație din 31 iulie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG