Linkuri accesibilitate

CSJ i-a dat dreptate lui Andrei Năstase în disputa cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării


Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct procesului de judecată dintre Andrei Năstase și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr și fost ministru de interne, a fost absolvit de obligația de a aduce scuze publice pentru „instigare la discriminare pe criteriu de convingeri, manifestată prin instalarea unui crucifix la sediul Ministerului de Interne și prin discursul său de la evenimentul respectiv”. Decizia este irevocabilă. Ziarul de Garda a publicat astăzi decizia Curții.

În decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a decis că instalarea crucifixului în holul unei instituții însoțită de declarațiile ministrului de atunci Andrei Năstase, precum că toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună celor care poartă uniforma Republicii Moldova convingerea religioasă pe care o împărtășește.

Consiliul a decis că Andrei Năstase trebuie să aducă scuze publice, iar Ministerul Afacerilor Interne trebuie să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului. În urma deciziei irevocabile din 17 februarie, liderul PPDA nu va fi obligat să mai aducă scuze publice pentru declarațiile sale din 2019.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG