Linkuri accesibilitate

CSM avizează negativ proiectul de lege privind statutul limbii ruse


Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a avizat negativ proiectul lege propus de mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor (PSRM) privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. Decizia a fost luată unanim de plenul CSM în cadrul ședinței de marți, 8 decembrie, scrie Ziarul de Garda.

Proiectul de lege menționa că se „reiterează garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.

A fost adoptat în ședinta Parlamentului de joi, 3 decembrie de o majoritatea formată ad hoc de PSRM, Partidul Șor și foștii democrați din Pro Moldova. Două zile mai târziu, votul din Parlament era salutat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „Așa ori altfel, pe teritoriul ex-sovietic se vorbește în limba rusă și va continua să se vorbească. Utilizarea limbii ruse este o necesitate indispensabilă pentru cetățenii fostelor republici sovietice. De aceea, noi salutăm atunci când sunt scoase restricțiile, pentru ca oamenii să poată vorbi liber în orice limbă vor”, a sublinia Peskov, potrivit TASS, citat de infoprut.ro.

În ședința de joi a Parlamentului au fost adoptate extrem de repede și netransparent o seria de legi complicate și controversate, ceea ce a provocat protestele de stradă, inițiate de președinta aleasă, Maia Sandu. La proteste s-a cerut demisia actualului guvern și alegeri anticipate.

Protest la Chișinău: mii de oameni cer alegeri anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG