Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat marţi concurs repetat pentru funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) respingând doi magistraţi care pretindeau la această funcţie. Este vorba despre judecătorii Liliana Catan și Anatolie Țurcan care au emis anterior hotărâri controversate în dosare de rezonanță, unele soldate cu condamnarea R. Moldova la CEDO. Cei doi magistraţi nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi desemnaţi la funcţie de preşedinte al CSJ. În schimb, CSM a promovat în funcţii cheie la diferite instanţe alţi magistraţi contestaţi de opoziţie, dar şi de unii experţi.
Cele mai multe comentarii critice a generat decizia CSM de a-l promova în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău pe Vladislav Clima, unul dintre judecătorii care în 2018 a invalidat alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului câştigate atunci de liderul Platformei DA Andrei Năstase. În 2019, în componența altui colegiu de judecători, același Vladislav Clima a recunoscut valabilitatea mandatului de primar al liderului Platformei DA, după ce CEDO solicitase autorităților de la Chișinău explicaţii privind anularea acelui scrutin.
A invalidat alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului câştigate atunci de liderul Platformei DA Andrei Năstase...
Presa de investigaţii relatează că Vladislav Clima are la activ mai multe decizii controversate în alte dosare de rezonanţă, cum ar fi cea în care magistratul a dispus atribuirea unui teren unei companii afiliate fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. În 2019 Vladislav Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei care a încercat în toamna anului trecut să revoce ilegal membrii CSM.
Vladislav Clima a activat din 2006 la Judecătoria Ciocana, iar în 2017 a fost desemnat judecător la Curtea de Apel Chișinău printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon. Şeful statului ar urma acum să aprobe decizia CSM de a-l promova pe Clima la şefia Curţii de Apel Chişinău.
Decizia CSM a fost criticată de reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare care au protestat în această dimineaţă la sediu instituției de autoreglementare judecătorească cerând magistraţilor să nu promoveze în sistem judecători corupţi care ar fi protejați de actuala guvernare. „Dodon “curăță” justiția promovând în funcții de răspundere slugile lui Plahotniuc...”, astfel a comentat lidera PAS Maia Sandu decizia CSM de a-l propune la funcţia de preşedinte a Curţii de Apel pe Vladislav Clima, cel care în 2018 a menținut decizia de anulare a alegerilor din Chişinău.
Dodon “curăță” justiția promovând în funcții de răspundere slugile lui Plahotniuc...
„Socialiştii s-au pricopsit cu un șef la apel care le va “rezolva” alegerile, iar între timp cine știe câte alte sorți vor fi distruse de judecătorii corupți din sistem”, este reacţia fostei ministre a justiţie în Guvernul Sandu, Olesea Stamate.
Decizia a fost comentată şi de directorul executiv al Institutului de Politici și reforme Europene, Iulian Groza: „Cum poate CSM deveni un actor de schimbare care să asigure o justiție dreaptă, când promovează în funcția de Președinte al Curții de Apel Chișinău un judecător cu grave probleme de integritate și care se bucură de o imagine care nu poate avea nimic în comun cu sistemul judecătoresc”.
Au stârnit critici şi deciziile CSM de a le înainta la funcţia de vicepreşedinţi ai CSJ pe judecătoarele Tamara Chișca-Doneva şi Nadeja Toma. Ambele urmează a fi numite în funcţie de Parlament. Tamara Chișca-Doneva a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cunoscutul dosar „Gemenii”, dosar în care R. Moldova a fost condamnată la CEDO, drept urmare fiind obligată să achite prejudicii de peste 3 milioane de euro.
În 2018 a menținut condamnarea la 18 ani de închisoare a lui Veaceslav Platon...
Iar Nadejda Toma a făcut parte din completul de judecători care, în 2017, a menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare pentru ex-premierul Vlad Filat, iar în 2018, a menținut condamnarea la 18 ani de închisoare a lui Veaceslav Platon.
Consilierul juridic Ion Guzun de la centrul de resurse juridice remarcă faptul că deciziile CSM vin la scurt timp după ce recent magistrata Viorica Puică, care anterior a dat decizii nefavorabile preşedintelui Dodon, a fost împiedicată în comisia parlamentară de profil să fie avansată la funcția de judecător al Curţii Supreme de Justiție. Ion Guzun precizează că Puică nu a fost propusă plenului legislativ fără nici o motivare din partea comisie de profil:
„Avem situaţii aproape similare. Şi în cazul numirilor de astăzi făcute de CSM o să aştept cu mare nerăbdare hotărârea motivată pentru a vedea în ce măsură există nişte argumente solide. Sper foarte mult că majoritatea membrilor care au votat pentru o anumită soluţie să nu se ascundă doar după opţiunea de vot exprimată, dar şi să explice de ce un candidat merită sau nu să fie promovat la CSJ.”
L-am întrebat pe juristul Ion Guzun cât de întemeiate sunt criticile opoziţiei parlamentare precum că ar avea loc o resubordonare politică a justiţiei.
Marea bătălia urmează în ziua de miercuri, 29 iulie...
„Politicul motivează anumite evenimente din justiţie în baza anumitor decizii ale sistemului judecătoresc. Cert este faptul că pe parcursul timpului am văzut cum deciziile anumitor judecători au coincis cu cele promovate de către politicieni. Doar un simplu exemplu, anul trecut când s-a încercat revocarea ilegală a membrilor CSM, acest lucru şi l-a dorit actuala majoritate, iar legăturile dintre judecători şi anumiţi reprezentanţi ai politicului le-am văzut.”