Linkuri accesibilitate

Cu ajutorul UE, Bulgaria a redus cu 40% prețul gazelor rusești


Premierul Borisov a anunțat că Gazprom și Bulgargaz au dus tratative 7 luni.

În urmă unor tratative îndelungate cu Gazprom, în baza legislației antimonopol a UE, Bulgaria a reușit să reducă prețul gazelor rusești cu 40%, până la 27,26 de leva (aproximativ 14 euro) megawatul-ora. Decizia va fi aplicată retroactiv, începând de august 2019.

Cu ajutorul UE, Bulgaria a redus cu 40% prețul gazelor rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct



Informația despre reducerea prețului gazelor rusești a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă de către primul-ministru Boiko Borisov.

Compania de stat Bulgargaz va oferi consumatorilor casnici și industriali un preț al megawat-orei egal cu echivalentul în leva a 14 euro. Trecerea de la mia de metri cubi de gaze la megawat-oră a fost realizată în 2017.

Noul tarif este calculat la baza prețurilor internaționale ale produselor petroliere, a cursului dolarului de la 2 martie și a a.z. componente a centrului regional de distribuire a gazelor Balkan. În afară de gaze rusești, Bulgaria importă și gaze lichefiate americane de la terminalul elen Revituza.

Vor fi restituite abonaților 80 de milioane de euro din facturile din perioada august 2019-februarie 2020...


Borisov a anunțat că Gazprom și Bulgargaz au dus tratative 7 luni. Cu ajutorul Uniunii Bulgaria a reușit să-i convingă pe ruși să recalculeze prețul gazelor. Vor fi restituite abonaților 80 de milioane de euro din facturile din perioada august 2019-februarie 2020.

Premierul a adăugat că reducerea este cea mai mare oferită de Gazprom unei țări membre ale Uniunii. Piața națională a gazelor a fost liberalizată. Diversificarea reduce prețurile, a spus el.

Noul preț se va forma la baza unei formule diferite, a anunțat președintele companiei Bulgargaz, Nikolai Pavlov. În fiecare lună el va fi diferit.

„Reducerea cu 40% este rezultatul unor tratative intense, nu a bunăvoinței partenerilor ruși. În relațiile comerciale nu se fac cadouri”, a spus Pavlov, adăugând: „Tratativele au fost duse de experți, nu de politicieni”.

Mecanismul este descris în angajamentul din luna mai 2018 a Gazpromului față de Comisia Europeană în schimbul renunțării la un dosar antimonopol ce putea cauza pierderi de miliarde concernului.


Experți ai opoziției acuză guvernul Borisov că spre deosebire de alte țări membre ale Uniunii a întârziat cu începerea tratativelor și în acest mod țara a pierdut zeci de milioane de euro.

Noul preț al gazelor rusești va deveni o bază pentru renegocierea tarifelor gazelor lichefiate și a celor azere pe care Bulgaria le va importa în cadrul diversificării energetice.

Am plătit cu 135% mai scump gazele rusești decât consumatorii vest-europeni. Acum vom plăti cu 40% mai scump...


Fostul ambasador la Moscova Ilian Vasilev, care acum este președinte al companiei de consultanță „Soluții inovative în energetică”, a declarat că eliberarea de la monopolul Gazpromului a fost realizată de Comisia Europeană. „Am plătit cu 135% mai scump gazele rusești decât consumatorii vest-europeni. Acum vom plăti cu 40% mai scump”, a avertizat el, publicând prețul de ieri la hub-ul vest-european TTF – 9 euro megawat-ora față de 14 convenit cu rușii pentru Bulgaria.

XS
SM
MD
LG