Linkuri accesibilitate

Cu ce rezultate revine Dodon de la Moscova? Unii oponenți spun că ar fi mers pentru sprijin în alegeri


Igor Dodon vorbind presei din Moscova în cadrul uneia din multiplele sale vizite în capitala rusă
Igor Dodon vorbind presei din Moscova în cadrul uneia din multiplele sale vizite în capitala rusă

Președintele moldovean a anunțat un apropiat lot umanitar sub formă de motorină, prin care Rusia ar intenționa să-i sprijine pe agricultorii moldoveni loviți de secetă.

Președintele Igor Dodon s-a aflat în vizită la Moscova. Chiar dacă presa s-a obișnuit cu desele deplasări ale președintelui moldovean în capitala rusă, această noua plecare a stârnit comentarii numeroase, atât pentru că a părut să fie oarecum secretă, până a dat-o în vileag Renato Usatîi, cât și pentru că s-ar fi putut suprapune cu prezența la Moscova a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. O relatare despre programul și rezultatele vizitei.

Cu ce rezultate revine Dodon de la Moscova? Unii oponenți spun că ar fi mers pentru sprijin în alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Igor Dodon și-a anunțat de data aceasta vizita la Moscova nu din ajun, cum procedează de obicei, ci deja când se afla în drum spre capitala rusă, iar dacă Renato Usatîi nu ar fi vorbit el primul despre asta, nu se știe dacă în general președintele și-ar fi anunțat călătoria. Ce motive să păstreze discreția ar fi avut nu e clar.

O agenție de presă de la Chișinău, Infotag, a relatat însă ieri, bazându-se pe surse anonime de la Tiraspol, că tot la Moscova s-ar afla și liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. Ulterior, Denis Podgarnîi, secretarul de presă al lui Krasnoselski, a negat, la solicitarea portalului Newsmaker de la Chișinău, că șeful său ar fi plecat din regiune, iar pe site-ul lui Krasnoselski lipsește orice informație la această temă.

Lăsând, așadar, inițial impresia că-și face cunoscută călătoria doar fiind forțat de Usatîi, astăzi președintele, aflat încă în capitala rusă, a anunțat pe Facebook că s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, emisarul Kremlinului pentru relația cu R. Moldova. Două înțelegeri pe care le-a subliniat: în primul rând, ar fi cea despre reluarea în curând a negocierilor pe marginea creditului rus - un acord pe aceeași temă din aprilie fiind blocată de de Curtea Constituțională de la Chișinău – și organizarea în octombrie a unei noi întruniri a comisiei interguvernamentale moldo-ruse pe subiecte comerciale și economice. Și a mai anunțat un apropiat lot umanitar sub formă de motorină, prin care Rusia ar intenționa să-i sprijine pe agricultorii moldoveni loviți de secetă.

Atunci când a anticipat plecarea lui Dodon, Renato Usatîi, unul din potențialii rivali ai președintelui de pe stânga în apropiatul scrutin prezidențial, a pretins că acesta pleacă la Moscova după sprijin în alegeri.

Este și o convingere a analistului politic Vladislav Kulminski de la Institutul de Politici și Inițiative Sociale.

Vladislav Kulminski
Vladislav Kulminski

„Este cert că Federația Rusă a rămas, de fapt, o singură sursă de susținere electorală pentru dl Dodon, pentru că nu are legitimitate politică, nicio promisiune și nicio inițiativă în patru ani de președinție a dlui nu au fost duse până la sfârșit și a venit cu inițiative contradictorii, dar rezultate nu sunt. România și Ucraina nu cred că s-ar întrista foarte mult dacă dl Dodon ar pierde aceste alegeri, prin urmare ei nu sunt sursă de susținere electorală pentru dlui. Deci, o singură sursă unde el ar mai putea cere această susținere, care este foarte importantă, chiar crucială pentru dlui, este Federația Rusă. Cred că s-a dus acolo în acest scop.”

Analiștii de la Chișinău cred în general că dacă Igor Dodon și-ar dori o înțelegere ca cea dinaintea scrutinului din 2019, pe marginea implicării electoratului transnistrean de partea sa în scrutinul prezidențial, o întrevedere Kozak-Dodon-Krasnoselki ar fi cel mai potrivit format.

Previous Next

XS
SM
MD
LG