Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Sergiu Prodan – un ministru al Culturii la răscrucea mai multor probleme și controverse


Din august 2021, Sergiu Prodan deține funcția de ministru al Culturii.
Din august 2021, Sergiu Prodan deține funcția de ministru al Culturii.

Întâlnirea cu Sergiu Prodan, ministrul Culturii din Republica Moldova, ne-a prilejuit o ediție specială, mai extinsă, a emisiunii „Cultura la frontieră”, întrucât s-au adunat mai multe subiecte care interesează și frământă comunitatea artistică.

Cunoscut cineast, autor, împreună cu Viorica Meșină, al filmului artistic „Patul lui Procust” (2001) și având, mai recent, în producție un nou film, Sergiu Prodan a acceptat „să-și pună lira în cui” și să devină în 2021 ministru într-un guvern reformist.

Înainte de prelua acest post, spune Sergiu Prodan, a promovat ideea de a nu se oferi mandatul de ministru unui artist. „Pentru că artistul e subiectiv, orgolios, uneori vanitos, și această combinație pentru postul de ministru este periculoasă. Dat tocmai pentru că sunteți conștient de aceste riscuri, sunteți potrivit pentru funcția de ministru, mi s-a răspuns.”

Evocând o întâlnire la Uniunea Scriitorilor din 7 martie a.c., am început dialogul cu dl Prodan de la Fondul Național al Culturii – o structură nouă, care va finanța proiectele artistice în condiții, ne asigură ministrul, absolut transparente. Fondul Culturii va implementa politicile elaborate de minister.

Am discutat despre concursuri: cât de respectată este această modalitate de angajare în funcții de conducere? Ministrul a invocat criza de manageri culturali în Republica Moldova, or un concurs fără o competiție reală de persoane și proiecte, consideră dl Prodan, compromite ideea de concurs.

Expresia „la limita supraviețuirii în Cultură” nu mai este o expresie de actualitate, declară ministrul. Și ne dă un exemplu din zona instituțiilor teatral-concertistice, al căror buget cumulat a crescut în 2024 cu 100 de milioane de lei, și anume: de la 154 la 246 de milioane de lei. Ministerul nu plătește salarii, spune Sergiu Prodan, ministerul subvenționează instituțiile publice aflate la autogestiune.

Spinoasa chestiune a Stadionului Republican, demolat de guvernarea comunistă a lui Voronin acum 14 ani, a stârnit mai multe controverse. Actualul guvern a confirmat vânzarea acestui teren către Ambasada Satelor Unite, dar un grup de ONG-uri au protestat și au venit cu alte propuneri. Ministrul explică rațiunile deciziei guvernului, mai ales că din vânzarea acestui teren se vor obține fonduri pentru un Centru Național de Artă Contemporană, creat pe locul fostei tipografiei „Universul”, din centrul capitalei.

A existat anul trecut o polemică în societate legată de intenția guvernului de a transmite blocul nr. 2 al Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei, în condițiile în care Republica Moldova nu are o lege a retrocedării proprietăților confiscate de comuniști și ar putea să ceară compensații și alte culte religioase. Decizia pare să fi fost amânată, dar o parte din încăperile de la Tipografia „Universul”, ne asigură ministrul, va fi folosită pentru depozitarea cărților de la Biblioteca Națională, ale cărei spații supraaglomerate nu mai fac față necesităților.

Nu puteam evita în interviul cu ministrul Prodan subiectul hărțuirii sexuale a unor actrițe de către regizorul lituanian Linas Zaikauskas în câteva teatre din Chișinău, Bălți și Cahul. Zaikauskas a și fost condamnat penal în țara sa pentru delicte similare, o investigație a Europei Libere a confirmat aceste fapte, ca și temeiul plângerilor formulate de actrițele din Moldova.

În urma unui demers al Victoriei Nagy Vajda, fost secretar de stat și președinta Asociației ARBOR de la București, care aflase despre aceste abuzuri, Ministerul Culturii a făcut o anchetă internă, a audiat directorii din teatrele în care s-au produs aceste incidente și a transmis informațiile la Procuratură. De asemenea, și Președinția a cerut clarificări.

„Ministerul Culturii nu este organ de urmărire penală, nu poate emite acuzații și nici sentințe, spune Sergiu Prodan, dar am creat o comisie specială la care se poate adresa orice persoană din cadrul instituțiilor în care Ministerul Culturii este fondator, dacă s-a întâmplat să-i fie lezate drepturile și integritatea. Orice fel de abuz va fi documentat, iar oamenii vor fi ajutați.”

Ministrul Culturii, dl Sergiu Prodan, promite să revină în studioul Europei Libere, pentru a dezbate orice problemă, oricât de complicată, oricât de sensibilă. Sperăm ca această deschidere să se confirme, iar prezentul interviu să fie un bun început.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG