Linkuri accesibilitate

Cum încearcă America să pună un plafon la prețul petrolului rusesc


Ministrul american de finanțe Janet Yellen
Ministrul american de finanțe Janet Yellen

Ministrul american de finanțe Janet Yellen a vizitat Japonia în încercarea de a-și convinge interlocutorii să impună limite la prețul cu care Rusia poate vinde petrol. Autoritățile nipone sunt îngrijorate că Moscova poate trece la represalii și ar putea limita exporturile de gaze către Japonia, o țară cu o situație economică precară.

Yellen a încercat să argumenteze că Statele Unite vor ajuta la satisfacerea nevoilor energetice, dar, la fel cum se întâmplă și în alte părți, demersul nu este simplu. Șefa ministerului american de finnațe va încerca acum același lucru cu țările Grupului celor 20 țări industrializate, în Indonezia. Dacă va avea succes, asta ar putea afecta serios interesele Rusiei și ar putea contribui la evitarea unei recesiuni globale.

Prețurile la energie duc la creșterea inflației, în Statele Unite nivelul acesteia fiind acum cel mai ridicat în ultimii 40 de ani. Ministrul american de finanțe crede că limitarea prețului la care Rusia vinde țiței, poate să diminuexe finanțarea războiului lui Putin din Ucrana, și să oprească în același timp trendul naționalist.

Această campanie a debutat cu un dineu privat în aprilie când ideea era privită cu scepticism și de unii membri ai administrației Biden, pentru ca acum să continue cu lideri internaționali. De reușita ei depind nu doar cele două aspecte menționate, dar și moștenirea istorică a primei femei ministru de finanțe din istoria Statelor Unite.

Putin a amenințat că va riposta diminuând exporturile, încercând să-i sperie pe cei care se bazează pe resurse din Rusia. Unii competitori internaționali, cum sunt India și China, ar putea nesocoti înțelegerea și ar putea cumpăra petrol din Rusia la prețuri mai mari, privând Occidentul de o sursă importantă de energie, în timp ce Rusia ar continua să câștige bani.

Nu se știe încă cum poate fi pus în aplicare un astfel de plan. „Dacă are succes, fie și parțial și reușește să diminueze veniturile Rusiei, e o realizare importantă”, spune Daniel Fried, care a făcut parte din Consiliul pentru Securitate Național în mai multe administrații americane.

Fried adaugă: „Există și riscuri enorme, dar și multe de câștigat, dacă se reușește să coordonarea acestui proces”.

XS
SM
MD
LG