Cristian Rizea, 52 de ani, a fost parlamentar PSD în perioada 2008-2016, dar la numai 31 de ani, în 2000 era deja șeful de cabinet al ministrului Tineretului, Georgiu Gingăraș, din guvernul lui Adrian Năstase.
Doi ani mai târziu devine directorul general al Agentției Nationale Pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, funcție pe care o păstrează din 2002 până în 2006. Urmează doi ani, până în 2008, când este ales deputat, în care nu se știe exact din ce a a trăit. A făcut permanent tot felul de cursuri, mai ales în domeniul siguranței naționale și în paralel a avansat în ierarhia Partidului Social Democrat (PSD). În orice caz, în primul său mandat, Rizea era văzut la volanul unui Ferrari de 200.000 de euro, mașină facturată pe numele șoferului său.
Funcția cea mai importantă pe care a avut-o în partid a fost cea de secretar executiv (2010-2013), urmată de cea de președinte al sectorului 5, unde ar fi vrut să candideze la funcția de primar în 2016, dar finalmente, partidul i-a retras încrederea.
În martie 2016, cu câteva luni înainte de alegerile locale, însă,Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz pentru reținerea și arestarea deputatului PSD, Cristian Rizea, fiind suspectat de trafic de influență, spălarea banilor şi influențarea declarațiilor martorilor.
„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”.
În decembrie 2015, Rizea i-a abordat pe doi dintre martori și le-a cerut să nu le spună anchetatorilor ceea ce știu. În schimb le-a promis că după ce ajunge primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei clinici. DNA a cerut în final 7 ani de închisoare pentru fostul deputat PSD. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat de finitiv în 2019 la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Avocatul politicianului a explicat absența lui inculpatului la proces, spunând că acesta „se plimbă din loc în loc” în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil.
Ascensiunea politică fostului politician român a venit la pachet cu o perioadă plină de lux. Deputatul, căruia i se mai spunea în epoca lui de glorie și Cristi Ferrari și-a început primul mandat cu venituri declarate de 15.567 lei. După trei ani în parlament îi trecuseră prin buzunare și conturi de 15 ori mai mulți bani, fără să fie calculate vacanțele petrecute în locuri exclusiviste, însoțit de „asistentele” lui.
Agenția Națională de Integritate a observat în 2011, că Rizea are mult mai mulți bani decât câștigă. În plus, a fost sesizat și Oficiul pentru Spalarea Banilor pe motiv ca în două dintre conturile familiei au figurat aproximativ 900.000 de euro. Banii au fost retrași în aceeași zi in care au fost depusi. Fostul deputat a invocat atunci o tranzacție imobiliară.
În 2016, Rizea s-a retras din PSD, pentru a putea candida și s-a alăturat unui partid înființat atunci, între alții, de Sebastian Ghiță, fugit în Serbia, de teama acuzațiilor de corupție. Este vorba despre Partidului România Unită nu a avut succes deloc, deși a activitatea lui a fost prelungită și la alegerile europarlamentare din 2019. Fostul deputat își cheltuise, după cum se pare, o parte din banii câștigați oneros, chiar înainte să fie condamnat. Administratorul unui hotel din Vaslui s-a plâns că Rizea nu a plătit nota de plată pentru o lună de cazare plus mâncare și băutură din belșug, toate în valoare de circa 10 000 de euro.
Potrivit site-ului Gândul, fostul deputat ar fi reușit să se refugieze în R. Moldova încă din 2017 sub o nouă identitate, anticipând condamnarea pentru corupție, primită doi ani mai târziu.
Ministerul Justiţiei din România a formulat o primă cererea de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea, în vederea executării pedepsei în mai 2019. O lună mai târziu, Ministerul Justiţiei din Republica Moldova a transmis o adresă Ministerului Justiţiei din România, prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a revenit, însă cu o scrisoare prin care informează Ministerului Justiţiei din România că, prin decretul preşedintelui Republicii Așa că, imediat responsabilii români au trimis o nouă cerere de extrădare, după ce preşedintele Igor Dodon i-a retras lui Rizea cetăţenia acestei ţări.