Linkuri accesibilitate

Cum a comentat BERD intenția României de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești


BERD a devenit singurul proprietar legal al Portului Internațional Liber Giurgiulești pe 7 mai 2021
BERD a devenit singurul proprietar legal al Portului Internațional Liber Giurgiulești pe 7 mai 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) spune că nu negociază cu cineva în mod exclusiv vânzarea acțiunilor sale din capitalul social al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești, Danube Logistics.

Reacția vine după ce premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, la sfârșitul lunii septembrie, că România vrea să cumpere Portului Internațional Liber Giurgiulești din R. Moldova. El a argumentat intenția Guvernului de la București de a investi în port prin faptul că România va deveni unul dintre cele mai importante hub-uri internaționale pentru reconstrucția Ucrainei, după finalizarea războiului, și trebuie să fie pregătită din punct de vedere logistic.

„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în R. Moldova, Giurgiulești, și deja, prin ministrul Transporturilor, România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta. Domnul ministru al Transporturilor a avut aceste discuții cu BERD. Așteptăm”, a precizat Ciolacu.

Întrebat dacă a discutat cu autoritățile din R. Moldova despre această intenție, premierul României a spus că acest subiect trebuie discutat cu BERD, pentru că deține pachetul integral de acțiuni ale operatorului Danube Logistics, care administrează portul.

Guvernul de la Chișinău susține că astfel de discuții au avut loc. „Este o idee discutată și care se află pe agenda noastră bilaterală”, a spus purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, Daniel Vodă.

Europa Liberă a solicitat o reacție de la BERD referitoare la declarațiile premierului României. Banca nu a infirmat și nici nu a confirmat că a discutat cu Guvernul de la București.

„În acest moment, BERD nu este angajată în discuții exclusive cu nicio parte asupra participației sale în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Strategia noastră rămâne să găsim și să atragem un investitor internațional de renume pentru acest activ important pentru R. Moldova și regiunea învecinată”, se arată în răspunsul BERD.

De obicei, două entități pornesc negocieri exclusive în vederea realizării unei tranzacții atunci când există deja o înțelegere că sunt îndeplinite anumite criterii convenabile ambelor părți.

BERD a devenit singurul proprietar legal al Portului Internațional Liber Giurgiulești pe 7 mai 2021, după ce a ajuns să dețină 100% din acțiunile Danube Logistics.

„Prin achiziția sa, BERD își propune să sprijine activitatea continuă a portului și va atrage investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta acest obiectiv-cheie de infrastructură”, spunea atunci banca, într-un comunicat.

Danube Logistics a finalizat construcția terminalului pentru rafinăria de petrol și a construit un terminal de mărfuri, o dană pentru un terminal de cereale, un terminal feroviar cu ecartament mixt, infrastructură portuară, un depozit și zone de depozitare deschise, clădiri pentru oficii.

Portul, aflat la vărsarea Prutului în Dunăre, a fost dat în concesiune în 2004 pentru 99 de ani, iar pământul a rămas în proprietatea statului. În 2008, Guvernul R. Moldova a cerut să-i fie returnată o porțiune, unde a construit un terminal de pasageri, operat de întreprinderea de stat „Portul Fluvial Ungheni”.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat, recent, că vor să reconstruiască și să modernizeze portul de stat, până în 2028.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG