Linkuri accesibilitate

Cum decurge repatrierea moldovenilor rămași pe drumuri din cauza pandemiei?


Un autobus pentru ucrainenii care se întorc acasă de la Praga, 16 aprilie 2020
Un autobus pentru ucrainenii care se întorc acasă de la Praga, 16 aprilie 2020

Continuă repatrierea moldovenilor rămași pe drumuri după ce pandemia de coronavirus a cuprins rând pe rând întreaga lume. Diplomația moldoveană a anunțat marți că 26 de cetățeni au fost repatriați cu ajutorul României tocmai din Dubai, urmând să fie duși în țară, de la București, printr-un așa-numit „coridor consular de tranzit”. Cum decurge mai în general această complicată campanie de revenire în țară, marcată nu o dată de scandaluri?

Cum decurge repatrierea moldovenilor rămași pe drumuri din cauza pandemiei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct



Ministerul de Externe raportează că pe durata stării de urgență peste 15 mii de cetățeni moldoveni stabiliți peste hotare au fost ajutați să revină acasă. Aceste date adună laolaltă pasagerii curselor aviatice charter, dar și beneficiarii așa-ziselor coridoare verzi negociate cu autoritățile din alte state, însemnând deschiderea preț de câteva ore a punctelor vamale pentru autobuze sau mașini particulare. Pe de altă parte, statistica de la Poliția de Frontieră arată că din 23 martie s-au înregistrat peste 50 de mii de intrări în țară.

Responsabilii de procesul numit de repatriere în condițiile pandemiei evită să se pronunțe câți cetățeni moldoveni de peste hotare ar mai dori să revină acasă. Listele întocmite anterior conțin prea multe cazuri cu oameni care s-au răzgândit, din varii motive, să ia avionul spre R. Moldova. În consecință, avioanele vin spre Chișinău cu multe locuri libere.


Cele mai multe solicitări vin din capitala Rusiei, Moscova, din Italia și Franța. În următoarele două săptămâni, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, vor fi organizate câte trei curse charter din aceste țări.

Au fost însă și situații când cursele de avion autorizate și care au trecut printr-un concurs de oferte au fost anulate pentru că gradul de completare a locurilor disponibile era foarte mic, respectiv veniturile acumulate erau mult sub costurile zborului. Așa s-a întâmplat cu o cursă de la Varșovia sau una de la Praga.

Directorul Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, constată o descreștere a numărului de persoane care iau avionul spre casă.

„Reieșind din acele liste, noi vedem că presiunea care a fost inițial este în scădere. Au fost trimise și autocare în diferite destinații și oamenii nu mai sunt așa de limitați și/ sau blocați din punct de vedere a transportului și uneori chiar refuză să procure biletele pentru transportare din cauza diferitor situații”.

Printre posibilele motive ce-i determină pe cetățenii moldoveni să renunțe la revenirea în țară este trecerea Paștelui, un soi de barieră psihologică, precum și redeschiderea parțială a pieței muncii, în special în Germania, Italia care sunt în căutare de muncitori sezonieri.

Între timp, un grup de transportatori auto acuză autoritățile de netransparență la organizarea curselor de autocar din Praga, din data de 16 aprilie. În ziua în care a fost anulată cursa de avion, patru autocare au pornit de la Praga spre Chișinău cu 216 pasageri.

„În mod conspirativ, despre intenția de a repatria acești cetățeni nu s-a anunțat nimic, nici de Comisia pentru situații excepționale, nici pe site-ul ambasadei. Abia după ce autobuzele au pornit la drum, ambasada a publicat poze cu îmbarcarea. Am aflat că alte trei autocare sunt organizate pentru următoarele zile”, se spune într-un demers al transportatorilor adresat conducerii țării și mass-media.

Petiționarii invocă netransparență la organizarea acestor curse, cu scopul de a „favoriza” anumiți agenți economici. Responsabili din Ministerul de Externe au spus că, în conferința de presă de mâine, 22 aprilie, ministrul Oleg Țulea va oferi mai multe explicații. Pe site-ul ambasadei de la Praga se spune că misiunea diplomatică a oferit suport la întocmirea listelor și repatriere.


În același timp, Ministerul Economiei, care are în subordine Agenția Națională Transport Auto, într-un răspuns oferit Europei Libere, spune că acele curse de la Praga nu au fost autorizate de Comisia pentru situații excepționale, iar ANTA nu a fost implicată în organizarea acestora. Conform procedurilor, după aprobarea cursei, Agenția Națională Transport Auto urma să le scoată la concurs, exact cum se întâmplă și în cazul curselor de avion.

Nu este primul sandal cu implicarea cetățenilor moldoveni stabiliți în Cehia. La începutul lunii, neînțelegerea generată de o cursă charter aranjată de companii private și care nu fusese aprobată de Comisia pentru situații excepționale i-a ținut două nopți ostatici pe aeroport pe 180 de moldoveni porniți spre casă. În cele din urmă, cursa a fost acceptată.

La fel, alți transportatori de călători au acuzat guvernarea că ar promova intenționat curse cu plecare din Moscova operate doar de unele companii. În același răspuns oferit postului nostru de radio, Ministerul Economiei dă asigurări că până acum nicio cursă internațională de autocar nu a fost organizată conform procedurilor noi. Cea de la Minsk, de organizarea căreia s-a ocupat Ministerul de Externe, s-a inițiat „înainte de decizia din 13 aprilie, astfel ANTA nu a participat la selectarea operatorului”, explică cei de la Ministerul Economiei.

Chiar și în condiții de carantină, asemenea litigii ar trebui să fie dezlegate de o instanță judiciară, spun experții, numai că cine s-ar încumeta să caute dreptate pe vreme de ciumă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG