Linkuri accesibilitate

Cum Putin ar putea fi asasinat de ai lui și dacă într-adevăr Italia e țara europeană cea mai înapoiată tehnologic


În vizită de stat („staatsbezoek”) în Olanda, Emmanuel Macron a fost nevoit, într-un discurs ținut marți 11 aprilie în fața parlamentului de la Haga, să încerce să-și explice afirmațiile făcute în urma vizitei sale recente în China, de unde, în bună tradiție gaullistă, Macron i-a încurajat pe europeni să nu se mai considere „subordonați” ai Statelor Unite.

Furia a fost mare între-o parte a presei străine. „Macron și-a pierdut mințile?” întreabă săptămânalul german Der Spiegel.

Eșec diplomatic… Macron „și-a prins picioarele în covorul roșu chinezesc”, titrează fără complezență, la Paris, Libération.

Revenind din China, Macron a folosit, vorbind despre europeni, termenul de suiveurs ai SUA, care înseamnă altceva decât followers, cum a fost tradus în versiunea engleză a interviului. Un suiveur este mai degrabă un executant sau un subordonat.

În Olanda, Macron a fost primit în audiență de regele Willem-Alexander și de regina Maxima, după care s-a întâlnit cu premierul Mark Rutte, într-un summit care a reunit și alți membri ai celor două guverne.

Explicațiile lui n-au fost foarte complicate, chiar dacă nu au convins: pentru Macron, Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite și să evite să fie atrasă într-o posibilă confruntare cu China din pricina Taiwanului.

Macron a revenit asupra conceptului său favorit de „autonomie strategică” pentru Europa – autonomie în care Franța ar juca, e de la sine înțeles, un rol principal. Obiectivul: a face din Uniunea Europeană o „a treia superputere” a lumii.

Vizita de stat în Olanda este prima a unui președinte francez în 23 de ani. Cum o explică filozoful și politologul olandez Luuk van Middelaar în cotidianul liberal NRC Handelsblad, această vizită e foarte importantă, apropiind, „într-o Europă frământată”, două națiuni „vechi și sigure de ele însele”.

Cât despre declarațiile lui Macron în legătură cu „autonomia” Europei, dacă presa din SUA s-a arătat și se arată critică față de remarcile președintelui Franței (ca și presa din țări est-europene precum Polonia sau țările baltice), în schimb este de remarcat discreția administrației Biden, care a păstrat o tăcere totală în legătură cu această ieșire, sau acest derapaj al lui Macron.

În Germania, Die Welt consideră, de altfel, în această dimineață, că discursul lui Macron a fost departe de a risipi toate neînțelegerile.

Cum Putin riscă să fie asasinat de ai lui

Peste ocean, conform revistei Foreign Affairs, un fost șef al contraspionajului CIA, James Olson, afirmă că Putin va fi asasinat de ai lui… mai precis — nu că ar risca să fie asasinat, ci că va fi ucis, că lucrul este inevitabil în caz de eșec militar al Rusiei.

În acest timp, pe vechiul continent, revista germană Der Spiegel își continuă ancheta în legătură cu scrisoarea trimisă lui Putin, în plin război și sub sancțiuni occidentale, de către un înalt responsabil al firmei germane de automobile Porsche (care posedă și marca Volkswagen și altele), prin care acel oficial propune refacerea sectorului de construcții auto al Rusiei.

Efectele scurgerilor (leaks) de noi documente secrete ale SUA

  • Din uriașul pachet de documente secrete americane care s-au scurs, grație unor hackers necunoscuți, în ultimele zile, pe rețelele sociale, am aflat astfel că președintele Egiptului Abdel Fatah El-Sisi plănuia, în februarie, să fabrice 40.000 de obuze pentru forțele armate ruse și că le-a cerut oficialilor egipteni să păstreze totul secret ‘pentru a evita problemele cu Occidentul. Evident că doresc discreție: Egiptul este în același timp unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii în Orientul Mijlociu și un beneficiar major al ajutorului SUA, mai ales militar.

• Tot așa, în privat, Statele Unite se îndoiesc că o contraofensivă a Ucrainei va aduce câștiguri teritoriale majore, potrivit unui alt document ajuns în presă (leaked). Etichetată „strict secret”, evaluarea pesimistă americană de la începutul lunii februarie avertizează asupra „deficiențelor semnificative de generare de forță din partea ucrainenilor” și posibilitatea că o asemenea operațiune va duce doar la “modeste cuceriri teritoriale.” Este o abatere importantă de la declarațiile publice ale administrației Biden în legătură cu vitalitatea armatei ucrainene.

ChatGPT se lovește de mânia legislatorilor

Cel mai faimos chatbot de pe planetă, ChatGPT, trebuie acum să se aștepte la o ascensiune dificilă în peisajul politic european, confruntat fiind cu puternicii supraveghetori ai confidențialității din UE. Italia a impus deja o interdicție temporară luna trecută, pe motiv că ChatGPT ar putea încălca regulamentul european de confidențialitate, însă acesta este doar începutul problemelor inteligenței artificiale în UE.

Această tehnologie de ultimă oră a alertat guvernele cu privire la tot soiul de riscuri, de la protecția datelor - la dezinformare, pirateria cibernetică, fraude și înșelăciune la examenele școlare.

Dacă Italia este într-adevăr țara europeană cea mai înapoiată tehnologic

Asta a stârnit furia unui comentator de la Daily Telegraph, care a scris că Italia este acum cea mai înapoiată țară din Europa – iar Marea Britanie vine pe locul doi. Asta pentru că Marea Britanie riscă să urmeze Italia într-o spirală de stagnare economică permanentă, introducând la rândul său, fie și temporar, o interdicție asupra folosirii ChatGPT.

Guvernul italian al Giorgiei Meloni a luat măsuri pentru a interzice ChatGPT, dar în paralel și carnea artificială cultivată în laborator. Marea Britanie ar putea să urmeze.

Nu vom mai putea folosi ChatGPT pentru a ne îmbunătăți productivitatea sau creativitatea. Scrie The Telegraph: «Italienii nu vor mai avea voie să dezvolte carne cultivată în laborator. Și se vor introduce amenzi pentru orice companii care îndrăznesc să folosească cuvinte în limba engleză pentru a-și îmbunătăți marketingul.

Italia a fost de multă vreme o țară care își protejează trecutul și își venerează tradițiile, dar în ultimele săptămâni această calitate admirabilă a căpătat nuanțe noi sinistre. Roma întoarce spatele modernității, reprimând noile tehnologii cu o ferocitate fără precedent în lumea dezvoltată.»

In vreme ce toată lumea de pe planetă analizează și caută să dezvolte posibilitățile comerciale oferite de ChatGPT, Italia tocmai a devenit prima țară importantă care a interzis asta cu totul. În Italia, inteligența artificială nu va putea veni cu noi rețete de paste, nu va compune arii de operă și va lăsa italienii să inventeze singuri, dacă mai pot, tot felul de lucrușoare inutile care vor deveni reguli umane pe care niciun fel de AI nu le-ar fi putut gândi.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG