Linkuri accesibilitate

Cum s-a certat cineastul Emil Loteanu cu tinerii muncitori din Chișinău


Portretul unei „tinere muncitoare” de I. Taburța, 1963
Portretul unei „tinere muncitoare” de I. Taburța, 1963

Pe la mijlocul lunii mai 1963, tinerii de la Trustul de ospătării și restaurante din capitală s-au întâlnit cu comsomoliștii de la Uzina electromecanică „Gr. I. Kotovsky” la o serată cu muzică și dans. Regula era ca înainte de dansuri să se țină și niște prelegeri pe o temă anume.

Împreună cu T. Ia. Kuling, la serată fusese invitat ca lector și tânărul cineast Emil Loteanu. Lectorii trebuiau să le vorbească tinerilor muncitori despre dragoste și prietenie.

După înmânarea unor premii fruntașilor în producție, i s-a oferit cuvântul T. Ia. Kuling. Vocea sa, însă, era de neauzit din cauza orchestrei care începuse repetiția chiar în aceeași sală. Nimeni n-a intervenit să facă liniște.

Gălăgia din sală l-a scos din sărite pe Loteanu. Nestăpânindu-și iritarea, el i-a numit pe cei prezenți niște „bădărani și bulevardiști, care poartă pantaloni înguști și pe care nu-i interesează nimic, afară de dansuri”. Drept răspuns, orchestra i-a cântat marșul de plecare.

Loteanu s-a ales și cu o plângere cu 14 semnături la redacția ziarului „Tinerimea Moldovei”. „Ne exprimăm indignarea față de tovarășul Loteanu care, fiind om de artă, o ponegrește prin asemenea porniri”, se arată în scrisoare.

Ziarul a cercetat cazul. Unii dintre participanții la serată au recunoscut că a fost „o dezordine strașnică”. Alții, ca secretarul comitetului comsomolist de la uzină, Vania Para, dimpotrivă, o țineau una și bună că „totul n-a depășit limitele devierilor admisibile”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG