Linkuri accesibilitate

Cum să nu faceți exces de alcool de sărbători


O cupă de șampanie băută în noaptea dintre ani nu va crea neapărat probleme, dar trei și mai multe pahare de tărie pot avea urmări grave, inclusiv pe termen lung.
O cupă de șampanie băută în noaptea dintre ani nu va crea neapărat probleme, dar trei și mai multe pahare de tărie pot avea urmări grave, inclusiv pe termen lung.

Sărbătorile de iarnă nu se trec fără băutură. Fie că e vorba de o cină în familie sau de o petrecere de Revelion, pe masă există întotdeauna alcool. Se recomandă să nu faceți abuz, pentru că acest lucru vă poate afecta sănătatea și starea de bine.

O cupă de șampanie băută în noaptea dintre ani nu va crea neapărat probleme, dar trei și mai multe pahare de tărie pot avea urmări grave, inclusiv pe termen lung.

Alcoolul încetinește funcționarea sistemului nervos, alterând percepțiile, emoțiile, mișcările și simțurile, ceea ce poate duce la conflicte, căzături și accidentări. De aceea este strict interzis să urcați la volan în stare de ebrietate.

Băutura peste limită poate provoca intoxicație alcoolică. În funcție de gravitate, aceasta poate avea diverse simptome, de la durere de cap, greață și logoree până la vărsături, pierderea conștiinței, paralizie respiratorie și chiar comă.

Dacă observați că o persoană intoxicată cu alcool nu poate respira, este inconștientă sau se îneacă cu propria vomă, sunați imediat la 112 și chemați ambulanța.

Pe termen lung, consumul excesiv de alcool poate cauza alcoolism, boli de inimă, de ficat și de pancreas, tulburări mintale, impotență, cancere și scăderea imunității.

Pentru a trece cu bine de sărbători este esențial să:

1. Mâncați bine

Dacă beți alcool fără să mâncați, ajungeți mai repede în stare de ebrietate. Mâncatul în prealabil ajută la încetinirea absorbției alcoolului, ceea ce poate întârzia efectele intoxicației.

Alegeți bucate din alimente bogate în carbohidrați și proteine, cum ar fi pâinea, pastele, carnea și brânza.

2. Optați pentru băuturile fără alcool

Băuturile fără alcool oferă oaspeților opțiunea de a se bucura de întâlnire și de a se distra împreună fără riscul unor excese. Pe lângă un pahar de spumant, luați și unul de apă, suc sau compot.

Alcoolul este un diuretic, care contribuie la pierderea de lichide și suprimă vasopresina, un hormon care ajută rinichii să rețină lichidele. Astfel, consumul băuturilor nealcoolice poate preveni deshidratarea indusă de alcool.

3. Faceți planuri de transport în avans

Alcoolul poate afecta capacitatea cognitivă și luarea deciziilor, așa că este o idee bună să vă faceți un plan cum să ajungeți acasă încă înainte de a începe să beți.

Determinați durata pe care o veți petrece la masa de sărbătoare și aranjați-vă din timp transportul către și de la eveniment.

4. Stabiliți o limită

Stabiliți-vă o limită de băuturi înainte de a ajunge la întâlnirea sau evenimentul de sărbătoare. Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism definește consumul de alcool cu risc scăzut ca nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și una pe zi – pentru femei.

O altă opțiune este să urmați regula celor 20 de minute: luați o pauză de 20 de minute după ce ați terminat o băutură înainte de a lua alta.

Fiți gata să rezistați cu calm ofertelor de alcool. Puteți spune: „Nu beau în seara asta” sau „Este de ajuns” ori puteți da vina pe medicamentele pe care le luați, cum ar fi antibioticele sau alte preparate care interacționează negativ cu alcoolul.

Faceți orice pentru a reduce consumul de alcool și bucurați-vă de sărbători.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG