Linkuri accesibilitate

Cum se evită un conflict: Rusia provoacă forțele NATO în Marea Neagră


Nava militară britanică OPV „Trent”, la Odesa, în timpul exercițiilor NATO Sea Breeze 2021, 7 iulie 2021
Nava militară britanică OPV „Trent”, la Odesa, în timpul exercițiilor NATO Sea Breeze 2021, 7 iulie 2021

Frecventele incidente militare în Marea Neagră, evitate în ultimul moment în cadrul manevrelor NATO, când avioane rusești s-au apropiat primejdios de mult de navele Alianței, au dat impresia strategilor SUA că Rusia ar testa posibilitatea unui incident și eventualele lui urmări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct32 de nave militare și peste 2000 de oameni din 14 țări ale NATO și aliate (Albania, Belgia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, România, Spania, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și SUA) au luat parte luna trecută (12-19 iulie) la manevrele Sea Breeze 2021. Parte din manevre au avut loc în largul Crimeei, ocazie cu care NATO a reamintit că respectiva peninsulă e considerată în continuare de Alianță ca fiind teritoriu ucrainean.


Abia după încheierea manevrelor s-a aflat despre amploarea provocărilor rusești și despre implicațiile potențial grave ale incidentelor. În ceea ce nu se poate numi decât acțiuni voit ostile, avioane militare rusești au zburat în câteva rânduri primejdios de aproape de navele SUA.

„Un pumn în bărbie”

Nu doar avioane militare, dar și nave rusești s-au apropiat provocator de cele ale SUA. Incidentele au fost atât de numeroase, încât amiralul Robert Burke, comandantul forțelor navale ale SUA în Europa, a spus: „Atunci când un avion militar survolează un distrugător la o înălțime de 30 de metri, [ofițerii noștri] caută să evalueze dacă respectivul avion are sau nu un profil de atac”, a spus Burke. „S-ar putea argumenta că ei vor să ne împingă să tragem primii. Nu vom face asta mai întâi fără provocare, dar nici nu voi cere ofițerilor mei să accepte un pumn în bărbie.”

Nava militară americană USS «Ross» în timpul manevrelor Sea Breeze-2021
Nava militară americană USS «Ross» în timpul manevrelor Sea Breeze-2021
Trageri de pe nava ucraineană „Grigori Kuropeatnikov”
Trageri de pe nava ucraineană „Grigori Kuropeatnikov”
USS «Ross» în timpul exercițiilor NATO din Marea Neagră
USS «Ross» în timpul exercițiilor NATO din Marea Neagră
Un avion militar rusesc Su-24, în apropierea exercițiilor NATO „Sea Breeze 2021”
Un avion militar rusesc Su-24, în apropierea exercițiilor NATO „Sea Breeze 2021”


Forțele rusești și NATO operează frecvent în imediată apropiere. Rusia raportează în mod regulat interceptări de avioane NATO care zboară pe lângă granițele rusești. Militarii NATO, la rândul lor, interceptează adesea aeronave rusești care zboară lângă granițele lor. Oficialii SUA au criticat în mai multe rânduri Rusia pentru ceea ce numesc interceptări „nesigure și neprofesioniste” ale aeronavelor și navelor de război americane în mările din jurul Europei. Acestea includ zboruri la mică altitudine peste navele de război americane, lucru deosebit de riscant din cauza incertitudinii cu privire la intenție și a potențialului de accidente.


De altfel, înainte de manevre, la sfârșitul lunii iunie, Rusia a afirmat că un avion de tip Suhoi-24 și o navă militară rusească au tras focuri de avertisment, ba chiar și o bombă, în direcția unui distrugător britanic (distrugătorul Defender) care intrase în apele sale teritoriale, ceea ce Londra a dezmințit.

Cum a scris-o însă de îndată The Guardian, ministerul britanic al apărării a anunțat rapid că nu s-a tras în realitate niciun fel de foc și nicio bombă asupra navei și că distrugătorul britanic n-a făcut decât să traverseze apele teritoriale ale Ucrainei, în apropierea Crimeii, conform dreptului internațional. E probabil ca falsa știre să fi fost doar o încercare de testare a opiniei publice.

Evident că aici se situează întreaga problemă, în faptul că nava britanică a traversat ceea ce, în dreptul internațional, sunt în continuare ape teritoriale ucrainene, căci pentru Rusia, care a ocupat Crimeea în 2014, acele ape teritoriale îi aparțin si ar fi de fapt rusești.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG