Linkuri accesibilitate

Cum se ocolește penal sistemul de imunizare


Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a efectuat percheziţii, luni dimineaţă, în privinţa eliberării ilegale a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 de către angajaţi ai Asociației Medicale Teritoriale Râșcani în decursul anului 2021. Astfel, la sesizarea Ministerului Sănătăţii, percheziţiile desfăşurate de ofiţerii Direcţiei Generale Urmărire Penală şi Inspectoratului Naţional de Investigaţii ale Inspectoratului General al Poliţiei au avut loc la domiciliile şi locurile de muncă a trei angajaţi ai spitalului – un director adjunct al spitalului şi doi asistenţi medicali. De la începutul pandemiei, au fost deschise 94 de dosare privind falsificarea certificatelor de vaccinare, trei ajungând în instanță.

Cum se ocolește penal sistemul de imunizare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Numărul de dosare intentate falsificatorilor de certificate de vaccinare la prima vedere nu este prea mare - 94 de cauze la aproape un milion de persoane imunizate cu două doze împotriva COVID-19, prin urmare nu ar fi prea multe motive de alarmă. În realitate însă acest gen de fraudă ar putea avea proporții mult mai mari, atrage atenția vicepreședinta Comisiei parlamentare securitate națională, Ana Racu:

Ana Racu, deputată PAS
Ana Racu, deputată PAS

„Ele sunt calificate în funcție de specificul falsului sau a infracțiunii în sine. Ele pot fi calificate și drept trafic de influențe, falsuri în cate publice sau corupere pasivă, inclusiv fals informatic sau vânzarea și folosirea documentelor oficiale. (...) De asemenea, este o infracțiune ce se investighează destul de anevoios, dat fiind faptul că infractorii sunt aproape cu un pas înainte. E mult mai greu să-i prinzi dacă omul vine și face vaccinul „la chiuvetă”. El se prezintă fizic, dar vaccinul este aruncat la gunoi. Investigarea acestor infracțiuni se face un pic mai dificil decât o infracțiune ordinară”, a specificat Ana Racu.

În cele mai dese cazuri, în schema de vaccinare sunt implicați angajați ai instituțiilor medicale, semn că sistemul de gestionare a certificatelor este vulnerabil la fraude, susține directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelanschi. Bunăoară, a permis până nu demult introducerea vaccinurilor cu o dată anterioară, astfel explicându-se cazurile când polițiștii de frontieră au depistat persoane care, în ziua imunizării indicată în certificat nici măcar nu s-au aflat pe teritoriul R. Moldova:

„Au fost sesizate introduceri ale ambelor doze de vaccin în aceeași zi, deci, cu data din urmă. Modificarea numelui și IDNP-ului unei persoane. Spre exemplu, Popescu Ion a devenit „Popescu Mariana”, apoi „Popescu Ana”, apoi „Popescu Violeta” și astfel un nume de familie a generat patru certificate de vaccinare completă. Văzând că aceste modificări care nu înseamnă corectarea unei cifre sau a unei litere în numele de familie introdus greșit în sistem, am depistat acest moment care lua proporții”, constată directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Nicolae Jelanschi susține că s-au descoperit cazuri când persoanele care aveau acces la registrul de evidență a certificatelor de vaccinare transmiteau cu rea intenție parola de intrare, prin urmare, persoane terțe puteau introduce modificări în sistem. În prezent, orice schimbare se face doar cu o explicație în scris, dă asigurări directorul ANSP.

Persoanele ce încearcă să trișeze apelând la certificate de vaccinare false, își fac mai mult rău decât bine, constată secretara de stat de la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolaescu. Pe lângă faptul că rămân neprotejate în fața virusului, expun și apropiații riscului de a fi infectați:

Un certificat de vaccinare fals subminează încrederea populației în toate certificatele de vaccinare

„Cu cât mai numeros este acest grup în societatea noastră, cu atât și scutul nostru comun în fața virusului, acea imunitate colectivă, este unul înșelător și nu îndeplinește funcția de apărare în calea virusului. Odată ce falsificarea certificatelor de vaccinare nu se limitează la cazuri unice, dar a luat amploarea unui fenomen și prejudiciul social este evident. La fel ca și în cazul bancnotelor false: un certificat de vaccinare fals subminează încrederea populației în toate certificatele de vaccinare. Un studiu pe care l-am realizat la finele anului 2021 arată că 5 la sută dintre respondenți ne-au spus că știu rude sau prieteni care au obținut un certificat de vaccinare fals”, a atras atenția Svetlana Nicolaescu.

Secretara de stat de la Ministerul Sănătății s-a mai referit, între altele, și la „termenul de valabilitate” al certificatelor anti-covid. Ea a îndemnat persoanele imunizate să urmărească condițiile de intrare în țările spre care călătoresc. Multe state, cum e cazul României, bunăoară, cer test PCR negativ dacă au trecut nouă luni de la imunizarea cu a doua doză de vaccin.

XS
SM
MD
LG