Linkuri accesibilitate

Cum se va desfășura campania anti-COVID în R. Moldova?


Nu este limpede deocamdată când se va lansa în R. Moldova procesul de vaccinare anti-Covid 19.

Autoritățile din sănătate speră să obțină primele doze de vaccin la mijlocul acestei luni, așa cum le-a promis platforma internațională Covax, care urmează să livreze doze necesare pentru imunizarea a 20 la sută dintre cetăţeni, inclusiv din regiunea transnistreană.

Cum se va desfășura campania anti-COVID în R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

În cadrul unei dezbateri, marți, ministra interimară a sănătăţii Tatiana Zatîc a precizat că de la Covax R. Moldova va primi două loturi de vaccinuri de la Pfizer şi AstraZeneca; restul urmează a fi procurate, dar vor fi acceptate doar cele certificate internaţional.

Platforma Covax de la care R. Moldova urmează să primească primele loturi de vaccinuri anti-Covid a fost creată anume pentru a ajuta statele, în special cele sărace şi cu puține posibilități, să înceapă cât mai rapid procesul de imunizare. Din cele 78 de ţări care au aplicat la această platformă pentru a obține primele doze deocamdată au fost selectate doar 18. Cum a ajuns R. Moldova în această listă? Responsabilii din sănătate au două explicații. Prima este că au fost înaintate la timp toate demersurile și întrunite toate condițiile pentru a desfășura procesul de imunizare. A doua explicație este că s-a ţinut cont de ratele de infectări, de cazuri grave, de decese şi de cota personalului medical infectat. La toți aceşti parametri R. Moldova a înregistrat anti-recorduri aproape constant de la începutul pandemiei.

La o dezbatere găzduită de agenţia de presă IPN ministra interimară a sănătăţii Tatiana Zatîc a evitat să spună când anume va începe procesul de imunizare în R. Moldova. Ea şi-a exprimat speranța că primele loturi de vaccin vor ajunge în ţara la mijlocul acestei luni aşa cum e indicat în confirmarea primită de la platforma Covax. Primii vor fi imunizați medicii din secțiile de terapie intensivă, a spus Zatîc, precizând că între timp sunt instruiți lucrătorii medicali care vor administra vaccinurile.

Platforma Covax ar urma să doneze aproape 300 de mii de doze de vaccin, majoritatea din ele peste 260 de mii dezvoltate de compania AstraZeneca, care însă nu este recomandat bătrânilor care fac parte din categoria de risc, a precizat experta în sănătate Ala Tocarciuc: „Vaccinul Pfizer este admis oamenilor în vârstă, iar vaccinul AstraZeneca nu este admis oamenilor în vârstă, mai exact nu a fost studiat în detaliu, deci are multe semne de întrebare, nu este recomandat la oamenii de peste 65 de ani. va trebui probabil să fie ajustată campania de vaccinare pentru că în R. Moldova la prima etapă urmează să fie vaccinaţi persoanlul medical şi oamenii în vârstă de peste 60 de ani. dacă noi primim vaccinul AstraZeneca care nu este recomandat anumitor categorii va trebui să ajustăm planul nostru naţional.”

Autoritățile din sănătate au extins procentul de acoperire cu vacccinuri şi planifică să imunizeze populația în proporție de 70 la sută. Platforma Covax va acoperi doar 20 la sută din dozele necesare, restul 50 la sută urmează a fi procurate. Coordonatoarea Grupului național de comunicare privind vaccinarea, Ninel Revenco, dă asigurări că vor fi acceptate doar serurile certificate de platformele internaţionale:

Am extins procentul acoperirii cu vaccinuri şi la preţuri preferenţiale

„În cazul comitetului naţional de experţi în imunizare foarte mult am discutat care vaccinuri vor fi acceptate în ţară. şi am decis că toate vaccinurile care sunt precalificate de OMS, de Agenţia Europeană a Medicamentului, ele sunt eficiente, sunt sigure şi vor fi aprobate în ţara noastră. Mai mult ca atât noi am extins procentul acoperirii cu vaccinuri şi la preţuri preferenţiale. Dacă iniţial era 30 la sută, am zis că măcar 50 la sută din populaţie să beneficieze de accest vaccin benevol, gratis, universal, astfel să stopăm răspândirea acestui virus în comunitate.”

La o întrevedere cu Ambasadorul rus la Chişinău Oleg Vasneţov, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a salutat „recentele aprecieri internaționale” primite de vaccinul rusesc Sputnik-V, dar a spus că Moldova va da prioritate vaccinurilor autorizate de către Organizația Mondială a Sănătății.

Atât autoritățile, cât şi experții sunt conștienți că există încă multă reticență în rândul populației faţă de vaccinare şi că nu va fi foarte simplu să convingă cetăţenii să participe la imunizare, mai ales că subiectul vaccinării a fost extrem de politizat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG