Linkuri accesibilitate

Cum și-a amintit Igor Dodon să meargă la poliție, după aproape un an de când a fost citat într-un caz de incitare la ură


Igor Dodon la audieri în instanță în unul din multiplele sale procese în care este acuzat de corupție și trădare de țară, dar despre care spune că sunt motivate politic, Chișinău, Curtea Supremă de Justiție, 25 aprilie, 2024
Igor Dodon la audieri în instanță în unul din multiplele sale procese în care este acuzat de corupție și trădare de țară, dar despre care spune că sunt motivate politic, Chișinău, Curtea Supremă de Justiție, 25 aprilie, 2024

Fostul președinte Igor Dodon spune că a fost citat la poliție pe 10 septembrie pentru că organizația Genderdoc-M l-a acuzat de instigare la ură față de comunitatea LGBT. Dar această organizație spune că nu s-a mai plâns pe Dodon de un an, iar poliția – că politicianul a ignorat citațiile în trecut.

Dodon a scris pe Facebook că a mers la poliție marți, unde a aflat că organizația pentru drepturile LGBT a depus împotriva sa o „plângere penală și contravențională” din cauza promisiunii sale că „nu va permite” ceea ce el numește „implementarea propagandei LGBT în școli și în Chișinău”.

Încurcat în plângeri

Poliția a confirmat pentru Europa Liberă că Dodon a fost citat de mai multe ori, dar nu în legătură cu ceea ce spune el, ci în legătură cu „o plângere mai veche” pentru distribuirea de către partidul său, PSRM, a unor pliante „care i-ar fi denigrat” pe reprezentanții comunității LGBT.

„Până acum, de fiecare dată, persoana a refuzat să se prezinte”, a spus Europei Libere Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), adăugând: „Din motive neclare, abia acum și-a arătat disponibilitatea să se prezinte la Poliție, după o nouă citație”.

Genderdoc-M s-a plâns în ultimii ani poliției de mai multe ori împotriva fostului președinte, având și litigii pe rol în instanțe, inclusiv la CEDO. Dar Angela Frolov, administrator și director de programe la această organizație, a spus Europei Libere că ultima plângere contra lui Dodon a fost depusă înainte de alegerile locale din noiembrie 2023, când PSRM ar fi distribuit pliantele ofensatoare.

De ce tocmai acum

Diana Fetco de la IGP a spus că Dodon a refuzat să explice de ce a ignorat citațiile din trecut.

Dar în postarea sa pe Facebook, fostul președinte folosește incidentul pentru a ataca guvernarea PAS tocmai înainte de alegerilor prezidențiale și referendumului despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, din 20 octombrie. Politicianul pro-rus sugerează că guvernarea ar favoriza comunitatea LGBT și i-ar sări în ajutor când „reprezentanții Genderdoc-M se simt deranjați”.

De fapt, puterea pro-occidentală s-a ferit de asocierile cu comunitatea LGBT, spunând că vrea numai să se asigure că R. Moldova „respectă drepturile omului”, potrivit unei declarații făcute în august Europei Libere de Mihai Popșoi, ministrul de Externe.

Dodon se confruntă cu o serie de procese aflate deja pe rol în care este acuzat de corupție și trădare de țară, dar spune că sunt motivate politic. Nu este limpede ce riscă în legătură cu plângerea Genderdoc-M din 2023.

Diana Fetco de la IGP a spus Europei Libere că „nu putem vorbi despre unele sancțiuni”. Deocamdată, la aproape un an de la plângere, liderul PSRM a spus poliției că are nevoie de mai mult timp pentru a lua cunoștință cu materialele pe caz. (A.E.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG