Linkuri accesibilitate

Dodon vrea în Moldova o lege similară cu cea care a oprit parcursul european al Georgiei


Igor Dodon vrea ca în Moldova să existe o lege „similară cu cea din Georgia”, care să reglementeze finanțarea ONG-urilor.
Igor Dodon vrea ca în Moldova să existe o lege „similară cu cea din Georgia”, care să reglementeze finanțarea ONG-urilor.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat pe 7 august că dorește în R. Moldova o lege „similară cu cea din Georgia”, inspirată, la rândul ei, din legea „agenților străini” din Rusia. Dar până acum, deputații socialiști nu au înregistrat vreun proiect de lege în acest sens.

Ex-președintele Dodon a spus, la o emisiune TV și apoi pe contul său de Telegram, că organizațiile neguvernamentale finanțate din străinătate au devenit „putere separată” în Moldova și primesc bani „din același buzunar” ca și guvernarea. De aceea, liderul socialist vrea ca în Moldova să existe o lege „similară cu cea din Georgia”, care să reglementeze finanțarea ONG-urilor.

Unul dintre fruntașii socialiști, deputatul Grigore Novac, a spus Europei Libere că „la ziua de azi nu există un proiect înregistrat în acest sens” în Parlament, care se află în vacanță până în septembrie.

Subiectul „finanțării din străinătate”, adică din Occident, a fost promovat în mai multe campanii electorale de către partidele pro-ruse, inclusiv de socialiști.

Deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, a lansat chiar și o carte, în 2020, intitulată: „Societatea civilă în R. Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”. Autorul acuza că „rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific” și ar activa „contra interesului național”.

În replică, mai mulți experți au declarat atunci că atacurile asupra societății civile sunt specifice regimurilor nedemocratice, corupte și autoritare.

Ce este „legea agenților străini”?

La începutul verii, Parlamentul din Georgia au adoptat o controversată lege privind „transparența influenței străine”, supranumită „legea agenților străini”.

În Georgia, legea „agenților străini” a fost adoptată în ciuda protestelor masive organizate de opoziție și societatea civilă, ca și a avertismentelor occidentale.
În Georgia, legea „agenților străini” a fost adoptată în ciuda protestelor masive organizate de opoziție și societatea civilă, ca și a avertismentelor occidentale.

Legea impune organizațiilor societății civile și mass-media care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din surse străine să se supună unei supravegheri care ar putea include sancțiuni pentru infracțiuni penale încă nedefinite.

Considerată asemănătoare celei adoptate de Rusia în urmă cu circa un deceniu, legea a fost promovată și adoptată pe fundalul unor ample proteste de stradă.

Adoptarea legii a dus la înrăutățirea relațiilor cu Uniunea Europeană și Statele Unite. În particular, Uniunea Europeană a suspendat procesul aderării Georgiei și a înghețat fonduri de 30 de milioane de euro.

Făcând anunțul, ambasadorul UE în Georgia, Paweł Herczyński, a spus că acestea nu sunt singurele măsuri pe care ar putea să le adopte UE, care monitorizează situația și ar putea veni cu noi decizii dacă „situația se va deteriora în continuare”.

„Legea privind transparența influenței străine reprezintă un regres clar, iar retorica antioccidentală și anti-europeană este total incompatibilă cu obiectivul declarat de aderare la Uniunea Europeană", a spus Herczyński.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG