Linkuri accesibilitate

Cum și-a „desemnat” Rusia sportivi din R. Moldova pentru jocurile sale „olimpice”


Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.
Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Organizatorii Jocurilor BRICS au șters de pe lista participanților numele a doi din șase sportivi moldoveni. Apariția lor pe lista competițiilor din Rusia declanșase un scandal la Chișinău. Federațiile de profil fie s-au desolidarizat de atleți, fie au spus că nu știau că nu au voie să participe.

Pe 19 iunie, la o zi după ce Europa Liberă a remarcat numele a șase sportivi moldoveni pe site-ul Jocurilor BRICS, organizate de Federația Rusă, administratorii au șters datele a doi dintre ei. Astfel, au rămas doar patru: trei sportive - la proba de sambo și una - la gimnastică ritmică.

Președintele Federației de Sambo din R. Moldova, Iulian Piatcovschi, a spus că „nu a fost preîntâmpinat” că este interzis pentru sportivii moldoveni să participe la aceste competiții din Rusia: „A fost o greșeală pe care practic nici nu am cunoscut-o. [..] Nu știu dacă e corect, iese că din sport facem politică”.

Piatcovschi nu a negat că trei membre ale federației pe care o conduce au mers în orașul Kazan, din Republica Tatarstan.

Într-o discuție online cu Europa Liberă, una dintre ele a spus că a participat la edițiile precedente ale Jocurilor BRICS și că numele ei ar fi apărut pe site de această dată „dintr-o eroare tehnică”.

Pe rețelele de socializare au fost publicate, însă, fotografii în care apar cele trei sambiste din R. Moldova, numele cărora au rămas pe site. Ele pozează alături de ghidul lor pe fundalul simbolurilor Jocurilor BRICS 2024.

„Reprezentanții federației ne-au spus că s-au dus acolo de bună știință, fiind finanțați de Federația Europeană de Sambo. Vom reveni cu o reacție după ce ne vom convoca săptămâna viitoare în cadrul unei comisii intersectoriale”, a spus Europei Libere secretarul de stat al Ministerului Educației responsabil de domeniul sportului, Sergiu Gurin.

O sportivă se află în Belgia, alți doi sunt stabiliți în Rusia

Reprezentanții celorlalte trei federații au spus pentru postul TV8 că nu au delegat pe nimeni la competițiile de la Kazan și că nu înțeleg cum anumite persoane au ajuns pe lista participanților din partea R. Moldova.

Sportiva Victoria Bolohan, care a fost trecută pe site-ul Jocurilor BRICS ca reprezentând R. Moldova în proba de lupte la brâu, a scris pe Facebook că nu a participat la nicio competiție fără acordul autorităților de la Chișinău.

Într-o scrisoare adresată Ministerului Educației, președintele Asociației de Lupte la Brâu, Anatolie Moldovan, a precizat că în luna iunie Bolohan se află la pregătiri în Belgia. Într-adevăr, în ultima perioadă, sportiva a publicat constant pe pagina sa de Facebook fotografii și imagini video din Belgia.

Conducătoarea Federației de Gimnastică Ritmică, Victoria Federiuc, susține că a aflat întâmplător despre o gimnastă moldoveană care ar participa la jocurile din Kazan.

Federiuc afirmă că nici nu o cunoaște pe Elina Tarleva și că aceasta nu face parte din lotul național al R. Moldova: „Din câte am investigat, este din Găgăuzia și se antrenează la Moscova, nu nu are legătură cu vreo școală sportivă membră a federației”.

Datele publice arată că Elina Tarleva are 13 ani, se antrenează de mai mulți ani într-un club din regiunea Moscova și este membră a Asociației Cluburilor Sportive din Rusia la gimnastică ritmică. Fata a defilat purtând steagul R. Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurilor BRICS.

Și reprezentantul Federației de Judo, Andrei Golban, a spus că nu l-a delegat pe luptătorul Valeri Muravski la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. „Nu este membru al lotului și locuiește de vreo 20 de ani la Moscova. Cred că ei singuri au făcut-o, ca să arate că sunt mai multe țări”, a menționat Golban.

Autoritățile de la Chișinău au aflat din presă despre participarea unor sportivi moldoveni la competițiile pe care Rusia le organizează ca „alternativă” pentru Olimpiada de la Paris, la care nu poate să participe ca stat din cauza invaziei Ucrainei și a scandalurilor de dopaj din trecut.

Ministerul Educației a solicitat explicații de la federații și a avertizat că acestea ar putea rămâne fără finanțare dacă au delegat sportivi fără a coordona în prealabil cu ministerul. La rândul lor, sportivii care participă în mod neautorizat la competiții riscă să fie excluși din loturile naționale.

Chișinăul a subliniat că participarea la Jocurile BRICS „încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei” și că această competiție încalcă prevederile Cartei Olimpice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG