Linkuri accesibilitate

Cum te protejezi împotriva coronavirusului și cum recunoști simptomele


Măsuri de protecție pentru toată lumea

Poţi reduce riscul de a te infecta sau de a răspândi virusul COVID-19 respectând câteva măsuri de precauție simple, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii:

• Dezinfectează-ţi regulat mâinile cu o soluţie pe bază de alcool sau spală-te pe mâini cu apă și săpun.

De ce? Spălarea cu apă și săpun sau folosirea unui dezinfectant ucide virusurile care s-ar putea afla pe mâini.

• Păstrează distanţa de cel puţin un metru faţă de alte persoane, mai ales dacă tuşesc sau strănută.

De ce? Când cineva tușește sau strănută, împrăştie mici picături de lichid din nas şi gură, care pot conține virusuri, dacă persoana este infectată. Dacă eşti prea aproape, există riscul să inspiri picăturile contaminate şi să te infectezi.

Coronavirus: Cum mergem safe la shopping?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00


• Evită să-ţi atingi ochii, nasul și gura.

De ce? Mâinile ating multe suprafețe, care pot fi contaminate. Dacă îţi atingi apoi ochii, nasul sau gura, virusul de pe mâini poate pătrunde în corp.

• Asigură-te că și oamenii din jurul tău respectă o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă că atunci când tușești sau strănuți trebuie să-ți acoperi gura și nasul cu o batistă, pe care s-o arunci imediat într-un coş de gunoi cu capac. Dacă nu ai o batistă la îndemână, trebuie să tuşeşti şi să strănuţi în pliul cotului, nu în pumn. Spală-te pe mâini sau dezinfectează-le după asta, dacă e posibil.

De ce? Prin picăturile de lichid infectat se răspândesc virusurile. Respectând o igienă respiratorie bună, îi protejezi pe oamenii din jurul tău de virusul COVID-19, de gripă şi alte infecţii respiratorii.

• Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, solicită asistență medicală apelând medicul de familie sau sunând la numărul de urgenţă (112 în Republica Moldova). Urmează indicațiile medicilor şi autorităţilor sanitare locale.

De ce? Autoritățile naționale și cele locale deţin informaţii actualizate despre situația din zona în care te afli. Apelând la urgenţă sau la medicul de familie, vei fi direcţionat rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru te va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.


• Informează-te permanent pentru a şti unde sunt focare de COVID-19 (localităţi sau zone unde coronavirusului de tip nou se răspândește la scară largă). Evită să mergi în aceste locuri, mai ales dacă eşti o persoană în vârstă sau ai diabet, afecţiuni cardiovasculare sau pulmonare.

De ce? Există un risc mult mai mare de infectare cu COVID-19 în aceste zone.

Care sunt simptomele COVID-19

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot avea dureri în gât şi de alt gen, nas înfundat, eliminări nazale, diaree. Aceste simptome sunt, de obicei, ușoare și apar treptat.

Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratamente speciale. Aproximativ 1 din 6 persoanele infectate cu coronavirusul de tip nou dezvoltă o formă gravă a bolii şi prezintă dificultăți de respirație.

Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale preexistente, cum ar fi hipertensiune arterială, afecţiuni cardiovasculare şi respiratorii sau diabet, sunt predispuse să dezvolte forme severe ale bolii, în caz de infectare cu COVID-19. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite asistență medicală.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății.

Mai multe informații despre pandemia de COVID-19 pot fi găsite pe site-ul OMS: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

XS
SM
MD
LG